Vliegendekeeper in Frankrijk deel 1

Ik hoefde er niet lang over na te denken toen ik maanden geleden de kans kreeg om twee tickets voor Italië – Zweden aan te schaffen. Zlatan Ibrahimovic, het Italiaanse volkslied, de enorm trouwe aanhang van de Zweden en de strijd tussen twee succesvolle Feyenoord spitsen van de laatste jaren Graziano Pelle en John Guidetti. Eigenlijk zou ik pas zaterdag richting het Europees Kampioenschap vertrekken maar kon de weerstand niet weerstaan en zo kocht ik twee kaarten voor dit mooie affiche in Stade Municipal te Toulouse.

FullSizeRender

In de late avond van 16 juni was het dan zover. 1153 kilometer stond er voor de boeg richting het zuiden Frankrijk, richting de stad Toulouse. Ik moet eerlijk zeggen dat het allemaal erg snel is gegaan en dat het minder moeite kosten dan op voorhand verwacht. In totaal hebben wij er 9 uur over gereden en geen enkel oponthoud gehad. Een goede reis dus!

IMG_5106

Ruim drie uur voor de wedstrijd kwamen wij aan bij de thuishaven van Toulouse Football Club. Vanaf de overkant van de rivier heb je mooi zicht op het stadion. Stadium Municipal is apart maar zeker niet geweldig. Sterker nog, ik ben blij dat ik er een wedstrijd van het Europees Kampioenschap heb mogen zien want een wedstrijd van de plaatselijk FC had niks geweest.

IMG_5109

Zweden was vandaag met enorm veel supporters aanwezig. Zelf in het supporters vak van de Italianen waren grote groepen geel-blauwen te vinden. Al ruim twee uur hadden we in het gras om het stadion zitten kijken naar allerlei type supporters. Sommige waren verkleed, andere zongen alleen en een handje vol ging met elkaar op de foto. De Italiaanse supporters hadden goed hun best gedaan om op te vallen en met een aantal ludieke shirts ‘provoceerde’zij de Zweedse supporters. Ik moet zeggen dat het goed toeven was in de brandende zon van Toulouse.

IMG_5110

De wedstrijd die was even verschrikkelijk als bijna alle andere wedstrijden die ik heb gezien dit Europees Kampioenschap. Toch is het anders wanneer je een wedstrijd in het stadion meemaakt dan op de televisie. Alles is dan net iets beter en lijkt mooier dan dat je rustig op de bank zit. De sfeer bijvoorbeeld die maakte mijn dag. Beide supportersgroepen waren uiterst aanwezig en zongen vol passie hun liederen. Het mooiste van de dag was nog wel het Italiaans volkslied. Passie, echt pure passie en het kippenvel stond lagen dik. Nog eens iets anders dan het ” ben ik van Duitse bloed”. Het was genieten en om deze sfeer mee te krijgen zal ik morgen einde van de dag even het gehele filmpje plaatsen om een sfeer impressie te geven.

Lang leek het erop dat de wedstrijd in 0-0 zou gaan eindigen maar niets bleek minder waar. Eder schoot na een individuele actie net voor tijd de 1-0 voor de Italianen binnen en voor iedereen die mij kent weet hoe blij ik daar mee was. Bij Interlands heb ik niet zoveel last van de angst op een 0-0 maar ook dit keer kwam die in de laatste tien minuten toch. Ik was blij en genoot vooral van de vreugde van de Italianen. Wat een passioneel team is dat zeg!

IMG_5158

Het was mijn tweede wedstrijd op een Europees Kampioenschap. Het was weer een nieuwe ervaring en daar ik heel lang tegen wedstrijden van Internationale elftallen was vind ik het nu ineens hartstikke leuk. Natuurlijk is een Europees Kampioenschap wel iets heel nieuws en speciaals om mee te maken maar dat neemt niet weg dat het geweldig is om zoveel verschillende soorten sfeer te zien bij de velen supporters. Een prachtige passie voor hun eigen vaderland is iets wat uit het hart komt en dan moet je eens bedenken dat ik de Engelse nog moet zien gaan spelen!

IMG_5152

Morgen een rustige dag zonder een bezoek aan een wedstrijd. Toch zal de dag ook bestaan uit voetbal gerelateerde zaken zoals het bezoeken van stadions en uiteraard het kijken van de EK wedstrijden. Uiteraard volgen de foto’s van de stadions later en zal ik jullie ook weer hierover berichten.

De foto’s die hieronder worden weergegeven zijn gemaakt met de telefoon. In een later stadium zal ik uiteraard de betere foto’s met de camera op de site gaan plaatsen. Voor nu een fijn weekend en geniet van al het mooie voetbal om ons heen.

Vliegendekeeper

 

IMG_5129

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.