Vliegendekeeper in Frankrijk deel 2

Het voetbal leeft niet echt in Frankrijk tijdens het Europees Kampioenschap zo heb ik het idee. De tweede dag stond namelijk in het teken van een aantal stadions en gezellige terrassen zoeken vol met voetbal supporters die genieten van de wedstrijden deze dag. Dat bleek nog niet heel gemakkelijk te zijn daar niet alle zenders de wedstrijden uitzenden. Zo komt de 15.00 uur wedstrijd op een andere zender dan de 18.00 uur wedstrijd. Alles behalve klant vriendelijk zou je zeggen. Het koste ons veel moeite totdat iemand voor ons het kunstgras had uitgelegd en wij eindelijk voetbal konden gaan kijken. Op het programma vandaag België – Ierland, Hongarije – IJsland en Oostenrijk – Portugal.

IMG_5232

België op het Europees Kampioenschap is om moedeloos van te worden. Begrijp mij niet verkeerd ik heb met elk land, op uitzondering van Duitsland, het beste voor. Winnen, verliezen maakt mij niet heel veel uit zolang ik er maar met plezier naar kan kijken. Het spel hoeft hier overigens niet altijd goed bij te zijn zolang de fans op de tribune er maar een mooie sfeer van maken. Neem nou Hongarije, ik weet niet wie de wedstrijd tegen Oostenrijk heeft gezien maar deze was verschrikkelijk. Toch maakte de supporters er een heerlijke wedstrijd van met hun beleving en sfeer wat ontzettend mooi was om te zien. Hongarije won de wedstrijd overigens door hun capaciteiten te benutten en Oostenrijk volledig te verrassen. De drie punten waren vooral de supporters gegund en zij vierden dit dan ook uiterst uitbundig.

Sorry ,ik dwaal af! België dus, geen afkeer tegen en van mij mogen zij het Europees Kampioenschap winnen. Toch stoor ik mij de laatste weken aan dit team. Het verplichte voor België zijn komt mij de neus gaten uit en dat ligt zeker niet aan het nationale elftal zelf. Een kleine twee weken geleden was ik aanwezig bij de oefeninterland België – Noorwegen. Nou wat zijn die Belgen blij met ‘’onze’’ support mensen. Uitgelachen werden wij Nederlanders want wij bleven thuis. Hup Holland Hup shirts waren vakkundig doorgestreept en bewerkt met een huilend poppetje. Daarnaast hing er zelfs een spandoek met ‘’ Fijne zomer, oranje’’ Humor en rivaliteit waar ik enkel om kan lachen. Echter neemt dit niet weg dat wij Nederlanders dit maar over ons heen moeten laten komen en ‘’samen’’ met de Belgen moeten juichen voor hun team. Sorry maar als supporters van Sparta hoop je toch ook niet dat Excelsior kampioen wordt omdat jij het toevallig niet kan worden? Een grote onzin dus!

Vandaag zat ik op een terras aan het strand van Montpellier te kijken naar België – Ierland. Ik kan je vertellen dat, wanneer ik hier naar kijk, ik meer supporter bent van Ierland dan van onze zuiderburen. Misschien komt het door het opgelegde supporter zijn van de Belgen maar meer komt het denk ik door de geweldige supporters van Ierland. Hun gezang en passie hebben invloed op het team en dat maakt het zo geweldig. Ik heb daar heel veel respect voor. Op het terras overigens een enkele verdwaalde voetballiefhebber. Jammer want hier had ik toch wel iets meer van verwacht om eerlijk te zijn.

IMG_5242

Op dag 2 bezocht ik overigens een aantal stadions welke zeker de moeite waard waren.
In de Franse plaats Beziers bezocht ik twee stadions met als hoogtepunt Stade de la Mediterrannee. Het stadion dat voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden is hoofdzakelijk de thuishaven van de plaatselijke rugby club. Ook het nationaal elftal heeft hier enkele malen gespeeld en mede door de ligging en het uiterlijk van het stadion is het zeker de moeite waard deze eens te bezoeken.

IMG_5206

Daarnaast bezocht ik stadions van FC Sete 34 en Montpellier Herault. Stade de la Mosson zoals de thuishaven van Montpellier officieel heet was tijdens het Wereldkampioenschap van 1998 nog een van de speelsteden. Dit keer is het niet opgenomen in de stadions voor het Europees Kampioenschap wat jammer te noemen is. Het stadion is meer dan de moeite waard een te bezoeken. Vooral de stijle tribune tegenover de hoofdtribune is zeer de moeite waard.

IMG_5227

Dag 2 was meer dan alleen voetbal stadions. Zo waren wij in het plaatsje Palavas-Les-Flots waar wij genoten van het strand en de zee. Dit samen met wat voetbal op de terrassen maakte het een geweldige dag en ondanks dat er geen wedstrijd bezoek gepland stond hebben wij ons alles behalve verveelt en konden wij ons opmaken voor de dag van morgen,

IMG_5250

Dag 3 staat in het teken van de reis naar Lyon en de wedstrijd Roemenië – Albanië. Elke keer wanneer ik zeg dat ik deze wedstrijd gaat bezoeken kijken mensen bedenkelijk en vragen zij mij wat ik hier in hemelsnaam van verwacht. Heel eerlijk kan ik inmiddels zeggen dat ik erg veel zin heb in deze wedstrijd. De supporters van Albanië stemde mij in de eerste wedstrijd tevreden en vond het toen erg mooi tussen hen te mogen zitten. Daarnaast is deze wedstrijd gewoon spannend voor een eventuele plek in de volgende ronde. Een overwinning voor een van beide kan zomaar betekenen dat het land, in verband met de nieuwe regels, door gaat als beste nummer drie. Er is dus voor beide landen enorm veel te winnen wat deze wedstrijd natuurlijk uiterst interessant maakt. Ik heb er hoe dan ook erg veel zin in.

Voor nu wens ik alle lezers een mooie voetbalavond toe. Geniet van Roemenië – Albanië of Zwitserland – Frankrijk en vergeet vooral niet te genieten van de sfeer in de stadions.Ik meld mij morgen weer met meer foto’s en informatie. Voor nu alleen maar geluk!

Vliegendekeeper

Stade de Sauclieres

IMG_5180

Stade Louis MichelIMG_5211

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.