Vliegendekeeper in Frankrijk deel 4

Dinsdag 20 juni 2016 zou de dag gaan worden dat ik een wedstrijd van Engeland op een eindtoernooi mocht bezoeken. Lang had ik hier naar uitgekeken en eindelijk zou het er dan van komen. Toen na veel moeite uiteindelijk ook het kaartje was geregeld was er geen houden meer aan en was ik de dagen aan het aftellen. 20.06.2016 zou het hem gaan worden! Tegenstander? Slowakije! Speelstad? Saint Etienne! Ik had er ontzettend veel zin in!

De ochtend stond ik alweer vroeg naast mijn bed. Voor wie dag 3 in Frankrijk heeft gelezen weet nog dat er de nodige problemen waren bij het oude stadion van Lyon, Stade de Gerland. Een tweede poging werd dus ondernomen en dit keer ging het zonder enige problemen. Hek stond open, bouwvakkers aan het werk en niemand die zich druk maakten om wat verdwaalde Groundhoppers. Zo kon Stade de Gerland ook weer op de lijst van bezochte stadions.
IMG_5390
Na het bezoek aan Stade de Gerland en een korte rit van Lyon naar Saint Etienne werd de wagen geparkeerd bij het stadion van AS Saint Etienne. Vanuit daar liepen wij, tezamen met vele Engelsen en Slowaken richting de binnenstad om de sfeer alvast te proeven.

Je kent het wel, het nationale team van Engeland of een van de vele Engelse teams spelen een wedstrijd buiten de landsgrenzen. Enorm veel supporters bezetten de terrassen en de velen vlaggen worden opgehangen. Dit was vanmiddag in Saint Etienne ook en tot mijn verbazing hing nagenoeg elke club van de 92 profclubs er. Het was een schitterend beeld om de velen vlaggen met de meest geweldige teksten te mogen aanschouwen.

IMG_5411
Het bier vloeide rijkelijk en er werd enorm veel gezongen. Je kan zeggen van de Engelse supporters wat je wilt maar je kan ze niet verwijten dat ze geen passie en loyaliteit hebben voor hun land. Ik heb genoten van begin tot eind en vond het prachtig om mee te maken. Niet eerder maakte ik zoiets mee en dan moest de wedstrijd nog beginnen.
IMG_5490 (1)
Dat het voetbal gedurende dit Europees Kampioenschap niet om aan te gluren is dat hoeven we niet te ontkennen. En ook vanavond was het weer te verschrikkelijk voor woorden. Het kwam ook een beetje door de nieuwe opzet uiteraard waarbij Slowakije aan een gelijkspel genoeg had om door te gaan naar de volgende ronde. Slowakije verdedigde, Engeland viel aan zonder ook maar enig idee te hebben hoe. Kansen kwamen er genoeg maar verder dan een 0-0 kwamen beide ploegen niet Slowakije is door als nummer 3, Engeland is door de overwinning van Wales tweede geworden in de groep en gaat het nog alles behalve gemakkelijk krijgen met mogelijk erg zware tegenstanders.
IMG_5495
De wedstrijd was niet veel maar de support was werkelijk geweldig. Daarnaast moet ik ook bekennen dat ik haast niets van de wedstrijd heb meegekregen. Ik heb staan zingen als een Engelsman en genoot oprecht van alles wat er om mij heen gebeurde. Wat een passie komt er van deze mensen af! Ik kan dan ook niet ontkennen dat dit, voor wat betreft support, een van mijn mooiste wedstrijden is geweest. God Save the queen was iets prachtigs om mee te mogen maken bij een internationale wedstrijd en ik ben dat ook ontzettend gelukkig dat ik besloten heb om deze wedstrijd te bezoeken!
IMG_5493
Engeland bedankt! Je was geweldig!
Don’t take me home!
Pls don’t take me home!
Vliegendekeeper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.