Vliegendekeeper in Frankrijk deel 5

Dinsdag ochtend, de vijfde en laatste dag van mijn trip aan het Europees Kampioenschap ging beginnen. Op het programma stonden drie stadions in de omgeving van Marseille en de wedstrijd tussen Oekraïne en Polen in het Stade Velodrome. Een mooie en vooral lange dag daar wij na de wedstrijd direct richting Rotterdam zullen rijden. Tegenzin had ik overigens alles behalve want zowel het stadion als de wedstrijd waren iets om naar uit te kijken die dag.

De dag begon iets later dan dat wij tot nu toe gewend waren. De reden was vooral het lange nagenieten de avond ervoor van al de ervaringen bij Engeland – Slowakije in Saint Etienne. Hoe meer ik aan deze dag terug denk hoe beter het voor mijn beeld werd. Ik heb op voetbal en supporters gebied al best veel wedstrijden mogen aanschouwen maar dit was toch wel een van mijn mooiste. Niet eerder voelde ik mij zo verbonden bij een wedstrijd buiten Feyenoord om. Ik heb gezongen, gefeest en gescholden. Engeland heeft mijn kijk op Internationaal voetbal geheel veranderd en ik ben zeker voorstander om nog eens een wedstrijd van het Engelse nationale elftal te bezoeken.

IMG_5411

Terug naar de dag van vandaag. Iets later dan gepland dus en zo reden wij rond de klok van tien uur richting het zuiden van Frankrijk. Op het programma vandaag drie stadions van de clubs U.S. Marignanaise, FC Martigues en GS Consolat Marseille. Ik kan heel duidelijk zijn dat het buiten, Stade Francis Turcan van FC Martigues, allemaal geen hoogvliegers waren.Nogmaals het Stade Francis Turcan was zeker de moeite waard en ik kan dan ook niet ontkennen dat dit een van de betere bezoeken was van de afgelopen dagen. De club die jaren geleden nog op het hoogste niveau van Frankrijk speelde heeft teveel problemen met de grote van Marseille. Veel jeugd wordt tegenwoordig supporter van Olympique Marseille en ook de aanwas voor nieuwe talenten valt tegen. De club is afgezakt naar het vierde niveau en heeft moeite om het hoofd boven water te houden. Toch heeft het een schitterend stadion dat ik zeker aan kan raden om te bezoeken.

IMG_5515

We reden richting de binnenstad en parkeerde onze wagen in een van de garage’s in de buurt van de oude haven. Dit was enkele dagen geleden oorlogsgebied toen Rusland het opnam tegen de Engelsen. De beelden waren verschrikkelijk en ik had veel herkenningspunten toen ik door de nauwe straten liep. Het plein op de oude haven stond vol met politie. Oekraïne – Polen was een van de vijf wedstrijden die door de UEFA en Franse regering waren bestempeld als risico wedstrijd. Agenten met traangas wapens, een waterkanon en zelfs soldaten stonden op het plein. De Polen trokken zich er echter niets van aan en vierde feest met veel vuurwerk en gezang. Het was een aardige middag in de zon van Marseille met op de achtergrond het vele gezang van de supporters.

IMG_5530

Naar mate de middag verder ging werd de sfeer iets grimmiger. Pet en sjaal supporters werden vervangen door grote groepen Polen die door de straten liepen op zoek naar tegenstand. Ik vraag mij nog steeds oprecht af hoe de politie dacht deze mannen tegen te houden. Wat een machines waren dit. Vervolgens vertrok er een grote groep vanaf de oude haven naar het stadion met Bengaals vuurwerk en een spandoek waarop ” Defenders of Europe” stond. Uiteraard was dit een verwijzing naar de rechtse ideeën van velen Polen ten aanzien van het vluchtelingenbeleid. Eenmaal aangekomen bij het stadion schijnt nog een aantal keer de vlam in de pan geslagen te zijn waar ik echter geen getuige van ben geweest. Wij zaten op dat moment te genieten van een overheerlijke steak in een van de restaurantjes in de buurt. Kleine opmerking hierbij moet zijn dat dit overigens pas voor het eerst was dat er echt lekker gegeten is.

IMG_5534

Ruim een uur voor de wedstrijd kwamen wij aan bij het stadion. Het was er een chaos met veel politie en vooral veel mensen die kaarten aan het verkopen waren. Ik vond de sfeer een stuk grimmiger dan bij eerdere wedstrijden. Het was minder een feest dan voorheen en dit was goed te merken. Het stadion overigens was enorm imponerend en zag er, ondanks de fantasie van de architect, alleraardigst uit. Binnen was het helemaal gigantisch en ik moet zeggen dat ik ontzettend verrast was. In het stadion overigens 80% Polen waarbij duidelijk opviel dat elke club / alliantie zijn eigen gedeelte hadden. Links in de hoek zaten onder andere Ruch Chorzow en Wisla Krakow, rechts in de hoek was het Legia Warschau en wij zelf zaten tussen de supporters / hooligans van Katowice.

IMG_5570

De wedstrijd was even als alle anderen verschrikkelijk. Oekraïne was overigens al klaar in de groep en de Polen waren zo goed als zeker naar de volgende ronde. Toch waren de spelers aan hun stand verplicht de meegereisde supporters te bedienen. Oekraïne probeerde wel maar kon gewoon niet beter en de Polen vonden het allemaal wel best. De eerste helft ging dan ook helemaal nergens over en leek een 0-0 voor de hand te liggen. Gelukkig kwam de Poolse rechtsbuiten Jakub Blaszczykowski het veld in die er als enige zin in leek te hebben. Gelukkig voor ons en de vele meegereisde Polen scoorde hij de enige goal van de avond en zagen wij toch nog een doelpunt in het Velodrome. Wat volgde waren nog een aantal mooie momenten op de tribunes met veel fakkels en andere pyro wat de liefhebber nog wat plezier gaf. Supporters gaven deze wedstrijd maar zeker ook mijn gehele reis de trip glans. Van het voetbal hoefde ik het dit keer niet te hebben.

IMG_5582

De wedstrijd eindigde dus in een 0-1 overwinning voor de Polen en daar waren vooral de velen supporters gekleed in het rood wit ontzettend blij mee. Tweede in de groep geworden waarmee het mag aantreden tegen de nummer 2 uit groep A Zwitserland. Het waren mijn laatste 90 minuten op het Europees Kampioenschap van 2016. Ik ben ontzettend blij dat ik deze ervaring heb mogen meemaken en kunnen beleven. Nieuwe mensen leren kennen, veel emotie bij hen gezien en een ervaring rijker wat betreft belevingsverschillen van verscheidene culturen. Het waren fantastische dagen die niemand mij meer afpakt en mij een leven lang bij zullen blijven. Ik vervolg mijn weg weer richting Rotterdam en neem met een glimlach afscheid van het Europees Kampioenschap 2016.

Vliegendekeeper

IMG_5547 IMG_5544

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.