Voorbeschouwing achtste finale Zwitserland – Polen, zaterdag 25 juni in Saint Etienne

Vandaag staan om 15.00 uur in het Stade Geoffroy Guichard te Saint Etienne de landen Zwitserland en Polen tegenover elkaar. Het was niet groots maar toch hadden beide ploegen weinig moeite om zich te plaatsen voor de volgende ronde. Onder leiding van Mark Clattenburg trappen beide ploegen af met als inzet een plaats in de kwart finale. Een wedstrijd die alle kanten op kan gaan en van te voren geen duidelijke favoriet kent. In dit stuk zoom ik wat dieper in op beide ploegen en probeer ik te beschrijven wie de beste papieren heeft voor een overwinning deze middag.

Zwitserland:
De Zwitsers hebben zich zonder al te veel in te spannen geplaatst voor de volgende ronde. Toch ging het niet allemaal even makkelijk en kwam het een aantal keer goed weg. De eerste wedstrijd speelde de ploeg van Vladimir Petkovic nagenoeg de gehele wedstrijd tegen 10 man nadat Cana van Albanie al een snelle tweede gele kaart kreeg. Toch wist Zwitserland, dat na 4 minuten al op een 1-0 voorsprong kwam, niet door te drukken en kwam het regelmatig in de problemen. De ploeg wist weliswaar de 1-0 voorsprong vast te houden en zo de eerste drie belangrijke punten binnen te slepen.

In de overige wedstrijden had de ploeg beide keren weinig in te brengen maar kwam het niet echt tot grote problemen. Tegen Roemenië kwam de ploeg al snel op een 1-0 achterstand door een benutte strafschop van Stancu. Het kostte de ploeg niet veel moeite om terug te komen tot 1-1 en zo een belangrijk punt te pakken. In verband met het nieuwe systeem van de UEFA zijn vier punten genoeg voor de volgende ronde als beste nummer drie. De laatst wedstrijd tegen Frankrijk was hierdoor slechts voor de afwikkeling en eindigde niet voor niets in een 0-0 eindstand waarbij Zwitserland definitief als tweede in de groep eindigde.

Uitblinker tot nu toe bij de Zwitsers is de 27 jarige Yann Sommer. De bij Borussia Mönchengladbach spelende keeper blinkt vooral uit in belangrijke reddingen. Hij pakte tot nu toe 4 keer een 1 op 1 situatie en wist daarnaast een aantal goede afstand schoten te keren. Zeker tegen Albanië en Frankrijk wist de sluitpost de punten voor zijn land over de lijn te trekken. Sterspelers Shaqiri en Djourou vallen tot nu toe tegen maar waren beiden toch betrokken bij de twee goals die tot nu toe zijn gemaakt door de Zwitsers. Toch zal er zeker van Shaqiri meer verwacht moeten worden wil Zwitserland wat kunnen betekenen in deze wedstrijd.

Zwitserland speelt haar wedstrijden in een 4-2-3-1 formatie en lijkt vooral de slag op het middenveld te willen winnen. Ondanks dat de ploeg pas 1 doelpunt tegen heeft heb ik het gevoel dat de verdediging van de Zwitsers nog niet goed staat en het vooral keeper Sommer is die de ploeg op de been houdt. Vooral Djourou laat regelmatig zijn man lopen waardoor de ploeg al te vaak in de problemen is gekomen. Tegen spitsen als Lewandowski en Milik zal het toch echt beter moeten wil de ploeg zich kwalificeren voor de kwartfinale.

DSC_0945

Polen
Ik moet heel eerlijk toegeven dat ik de Polen voorafgaand aan het Europees Kampioenschap als grote outsider voor de overwinning zag. Echter na het bekijken van de wedstrijd tegen Nederland had ik daar overigens een hard hoofd in. Uiteraard kan het nog steeds maar toch heeft het land mij nog niet overtuigd. Het wist twee keer met 1-0 te winnen tegen respectievelijk Noord Ierland en Oekraïne maar niet te overtuigen. De ploeg kreeg maar weinig lastige momenten te verwerken en kreeg het nog geen doelpunt tegen. 7 punten uit drie wedstrijden en op gelijke hoogte met Duitsland is goed te noemen en geef veel vertrouwen richting de achtste finale.

Sterspeler Lewandowski wist nog niet te scoren maar is wel nadrukkelijk aanwezig tijdens de wedstrijden. Hij eist veel op en lijkt een echte leider in team. Toch heeft de spits van Bayern München inmiddels al 7 kansen om zeep geholpen en lijkt het niet scoren aan de spits te vreten. De samenwerking met collega spits Milik loopt ook nog niet zoals het in de kwalificatie wedstrijden ging. Het is dus wachten tot de motor gaat draaien en de wedstrijd tegen Zwitserland is ideaal om hier een start aan te geven.

De ploeg van Nawalka speelt in een 4-4-2 systeem en is hiermee behoudend van spel. Het is te hopen dat de snelle buitenspeler Blaszczykowski in het veld staat. Afgelopen week tegen Oekraïne was hij na zijn wissel de beste speler van het veld. De rechtsbuiten van Fiorentina zorgde voor de enige treffer en was nog een aantal keer gevaarlijk. Mijn mening is dat de Polen gebaat zijn bij deze snelle en technische buitenspeler om gevaarlijk te worden in de omschakeling. Zonder deze speler lijkt er maar weinig creativiteit te zijn en lijken Lewandowki en Milik niet in positie te worden gebracht. We gaan het zien wat de trainer beslist en ik verheug mij in ieder geval op deze wedstrijd tussen vooralsnog twee slapende outsiders.

Mijn voorspelling is een 0-2 zege voor de Polen.

IMG_5534

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.