Voorbeschouwing achtste finale Frankrijk – Ierland, zondag 26 juni in Lyon

18 november van het jaar 2009 gaat de boeken in als een van de zwarte dagen in het Internationaal voetbal. Wellicht weet u het nog. Ierland stond met 0-1 voor in de return play-offs wedstrijd voor het Wereldkampioenschap in Zuid Afrika. Er kwam verlening aan daar er over twee wedstrijden een gelijke stand was. In de dertiende minuut was het Malouda die de bal op Henry gaf die na een actie de bal aan Gallas gaf en zo Frankrijk onterecht op een 1-1 bracht. Frankrijk scoorde, won en bereikte de eindronde in Zuid Afrika. Direct waren daar de protesten van de Ieren want er zou hands gemaakt zijn door Henry. Ik denk dat iedereen het kon zien zowel op het veld als in het stadion maar toch was het de scheidsrechter die het doelpunt goedkeurde. Frankrijk won, ging naar Zuid Afrika en werd vervloekt door de voetbal wereld. De FIFA stond niet toe dat er over gespeeld werd en zo werd Ierland onterecht weg gehouden van het Wereldkampioenschap van 2010.

Vandaag spelen beide ploegen weer tegen elkaar op een eindronde en lijkt voorafgaand aan dit duel alles over de bewuste dag in november 2009 te gaan.

aa8efe1c-b7c7-4dbb-92ba-0055551a50e7

Frankrijk:
Ik moet eerlijk zeggen dat ik van de Franse tot dusver veel meer verwacht had. Zowel de eerste wedstrijd tegen Roemenië, als de tweede tegen Albanië wist de ploeg van Deschamps niet te overtuigen. Tot twee maal toe kwam Frankrijk pas laat in de wedstrijd op voorsprong en wist het uiteindelijk te winnen. Toch verwacht ik bij meer tegenstand dat Frankrijk het een stuk zwaarder gaat krijgen.

Sterspeler op het middenveld Pogba valt ook tegen en moest zelfs een wedstrijd op de bank beginnen. Tot nog toe is Dimitri Payet, speler van West Ham United, een van de uitblinkers van het toernooi. Met een schitterend doelpunt besliste hij de wedstrijd in de allerlaatste seconde en had in de andere wedstrijd ook nog een aantal belangrijke eind passes. Dimitri Payet is de speler waarop gelet moet worden deze wedstrijd en de verwachtingen van hem voor deze wedstrijd zijn hoog gespannen.

Frankrijk speelt in een 4-3-3 systeem en lijkt de tegenstander graag te overklassen. Spelen veel op balbezit en meer dan 60% op de helft van de tegenstander. De Ieren zullen vandaag vooral moeten tegenhouden en moeten hopen op een aantal counter momenten. Hoe dan ook zal deze wedstrijd eenrichtingsverkeer worden en zal Frankrijk het spel dicteren.

 

Ierland:
Ik ken maar weinig mensen die het Ierland niet gunnen om door te gaan. Het doelpunt vlak voor tijd van Brady tegen de Italianen werd met veel gejuich ontvangen op de verschillende social media. Ierland plaatste zich vanuit de Poule des doods als beste nummer drie voor de volgende ronde. Door een overwinning op Italie en een gelijkspel tegen de Zweden behaalde de ploeg van trainer Martin O’Neill vier punten. De wedstrijd tegen de Belgen ging helaas gruwelijk mis en hadden de Ieren vooral in de tweede helft niets meer in te brengen.

Het Ierse elftal is een hecht collectief. Het team gaat werkelijk voor elkaar door het vuur en spelen elke wedstrijd op het maximum van hun kunnen. De Ieren spelen in een standaard 4-4-2 systeem en moeten het vooral van de lange bal hebben. Met Shane Long in de spits moet deze speelwijze de Fransen gaan bestrijden vandaag.

Daarnaast is het erg mooi dat Robbie Keane nog steeds bij het nationale elftal zit. De speler betekent, zo liet Martin O’Neill in een persconferentie weten, nog ontzettend veel voor zijn ploeg zowel binnen als buiten het veld. Ongetwijfeld zal Keane vandaag aan zijn teamgenoten vertellen wat hem is afgenomen tijdens die bewuste wedstrijd in Parijs tegen Frankrijk. Wellicht kan hij hen motiveren en revanche nemen op wat toen is gebeurd.

Mijn voorspelling is dat de Fransen het helaas gaan winnen maar mocht er gerechtigheid bestaan dan hoop ik van harte dat de Ieren revanche nemen van eerdere gebeurtenissen. Ik gun het ze van harte!

image7

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.