Achtergrond verhaal Polen

Włodzimierz Wojciech Smolarek

Polen behaalde op het Wereldkampioenschap van 1982 de derde plaats. Het toernooi in Spanje kende 24 deelnemende landen en Polen had met haar generatie een aantal fantastische voetballer in haar gelederen. Zbigniew Boniek, tot de dag van vandaag Polen haar beste voetballer ooit, was daar een van. Boniek scoorde dat toernooi slechts vier keer en was een van de aanjagers van het elftal. Altijd in de schijnwerpers en bepaalde wat er gebeurde in het veld. Echter wat niemand wist, en wat pas velen jaren later werd erkend, was dat Wlodi Smolarek de architect en steunpilaar was van het Poolse elftal op dat toernooi.

Włodzimierz Wojciech Smolarek werd geboren in de stad Aleksandrów Łódzki bij het nabij gelegen Lódz. Op zijn zestiende levensjaar werd de aanvaller gecontracteerd door Widzew Lódz, Hij doorliep vier jaar lang de opleiding van Lódz toen hij, door de militaire dienstplicht in Polen, moest gaan voetballen bij een van de grote vier. Het werd Legia Warschau maar na slechts achttien optredens en vier doelpunten keerde hij in 1978 terug. Hij hoefde niet weg en kreeg een geweldig contract aangeboden, echter besloot Smolarek toch over te stappen naar zijn oude liefde. Samen met onder andere Boniek waren zij het uithangbord van het nieuwe Lódz. Hij speelde er 181 wedstrijden, maakte 61 doelpunten, behaalde twee kampioenschappen en een beker en werd ook nog eens twee maal verkozen tot Pools voetballer van het jaar.

Het nieuwe Lódz was tevens de start van de successen voor het Poolse voetbal, waar ook het nationale elftal van kon profiteren. Het Wereldkampioenschap van 1982 in Spanje staat in deze periode centraal en nog altijd zegt men in Polen dat dit het toernooi was waarin het land Wereldkampioen had moeten worden. De plaatsing voor het toernooi ging zonder problemen en Wlodi was hierin de grote man. Maar liefst vijf keer was hij trefzeker waardoor Polen zonder verliespunten richting het WK ging. In de groep moest afgerekend worden met titelkandidaat Italië, Kameroen en Peru. Met twee keer een gelijkspel en een overwinning werd Polen eerste in de groep. De volgende groep, zo ging dat vroeger, werd ook winnend afgesloten waarna er weer tegen Italië gespeeld moest worden. De Italiaanse spits Rossi, die pas in de laatste wedstrijd van de tweede groep zijn eerste fatsoenlijke 90 minuten speelde, was die dag op stoom. Met twee doelpunten schoot hij Italië naar de finale en liet hij de Polen verbouwereerd achter. De ploeg van trainer Piechniczek wist nog wel de troostfinale van Frankrijk te winnen maar de teleurstelling was er niet minder op. Er had zoveel meer in gezeten maar helaas mocht het niet zo zijn.

Wlodi Smolarek speelde, op de troostfinale na, alle wedstrijden en was ontzettend belangrijk voor het elftal en deze prestatie. Wlodi kwam slechts 1 maal tot scoren en had in de wedstrijd tegen Italië een van de grootste mogelijkheden. Helaas voor hem en het land werd deze kans niet benut en moest Polen lijdzaam toekijken hoe de finale en uiteindelijk ook het toernooi verloren ging aan Italië.

Na zijn Wereldkampioenschap in Spanje braken er nog een aantal jaren aan bij Lódz. Clubs probeerde het wel maar Wlodi bleef steevast bij zijn huidige club. Tegen zijn 30ste begon het toch te knagen en keek Wlodi verder. Eintracht Frankfurt was zijn nieuwe club maar helaas voelde hij zich hier niet op zijn gemak en werd het niet het gewenste succes.

Wlodi Smolarek kwam in de zomer van 1988 dan eindelijk naar Nederland en ging spelen voor Feyenoord. De club uit Rotterdam had al eerder pogingen ondernomen om Wlodi binnen te halen maar deze werden door de speler zelf afgeslagen. Op 31 jarige leeftijd ging hij het toch proberen en koos hij voor de club uit Rotterdam Het eerste jaar onder trainer Rob Jacobs groeide hij uit tot publiekslieveling en speelde hij maar liefst 31 wedstrijden waarin hij tien keer scoorde. Het daarop volgende jaar raakte Smolarek onder Pim Verbeek op een tweede plan en was de combinatie Feyenoord en Smolarek een gesloten boek. De aanvaller vertrok naar FC Utrecht en speelde daar maar liefst 165 wedstrijd waarin hij 33 keer trefzeker was. Wlodi Smolarek was een grote meneer bij de dom stedelingen en zoals hij zelf jaren later nog eens zei ‘’ was FC Utrecht zijn beste buitenlandse avontuur ooit’’.

Włodzimierz Wojciech Smolarek is inmiddels helaas niet meer. Na jarenlang bij Feyenoord als jeugdtrainer en vervolgens bij de Poolse bond te hebben gewerkt overleed hij op 54-jarige leeftijd in zijn geboorte plaats. Wlodi Smolarek was een van de mannen die het Poolse voetbal op de kaart hebben gezet. Het Poolse voetbal dat helaas nooit verder kwam dan die halve finale in Spanje. Een prestatie die tot op de dag van vandaag nooit meer geëvenaard is.

Vanavond neemt Polen het op tegen Portugal. Voor het eerst staat het in een kwartfinale van een Europees Kampioenschap en heeft het alle kansen om door te stomen richting de halve en uiteindelijk de finale. Men zal hoe dan ook terugdenken aan de gouden generatie van 1982 en aan spelers als Boniek en Smolarek. Spelers die het Poolse voetbal in Europa op de kaart hebben gezet. Wlodi zal van bovenaf toekijken en trots zijn op zijn land. Voor de spelers, supporters en Wlodi hoop ik van harte dat ze vanavond kunnen winnen van Portugal. Heel misschien kunnen ze dit jaar een groot eindtoernooi winnen. Het zou ze van harte gegund zijn!

Włodzimierz Wojciech Smolarek
16 juli 1957 – 7 maart 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.