Het echte Calcio……..

Trapani – Seregno, eerste ronde Coppa Italia (TIM Cup) zondag 7 augustus aftrap 20:30.

Sicilië, een autonome regio van Italië in de Middellandse zee. Berucht vanwege het Maffia verleden, beroemd vanwege haar prachtige landschappen en oude schatten uit de Griekse en Romeinse tijd.

DSC_0107

Op voetbal niveau gaat het de laatste jaren steeds slechter met de grote clubs op het eiland. Palermo vecht de laatste jaren constant tegen degradatie en moest zelf naar de Serie B aan het einde van 2013. Gelukkig kon de club door een kampioenschap op het tweede niveau snel weer terugkeren. Catania werd wegens het omkopen van wedstrijden terug gezet naar de Lega Pro en ook Messina ACR werd terug gezet maar ditmaal wegens financiële wanordelijkheden.

Toch was niet al het voetbal op Sicilië de laatste jaren negatief. De meest westelijk gelegen voetbalclub, Trapani Calcio, is de laatste jaren flink aan de weg aan het timmeren. De club, actief in de Serie B, heeft duidelijk een stijgende lijn en ook met de bezoekersaantallen is een enorme stijging gerealiseerd. Afgelopen jaar beleefde de club het hoogtepunt in de Serie B en mocht het uiteindelijk de finale spelen om de play-offs voor promotie richting het grote geld en de Serie A. Helaas voor hen was Pescara over twee wedstrijden te sterk maar de supporters bleven optimistisch. Wij komen eraan en snel ook!

Tijdens onze vakantie van 2016 bezochten wij Sicilië. We trokken rond over het prachtige eiland en bezochten buiten alle bezienswaardigheden de nodige stadions. Schitterende Italiaanse stadions met Akragas als ultieme hoogtepunt.

Op de laatste zondag van onze vakantie speelde Trapani een thuiswedstrijd in de voorronde van de Coppa Italia. Ik had inmiddels veel over de club gehoord en wilde deze maar al te graag bezoeken. Zo reden wij vanuit Palermo op deze heerlijke zondagmiddag richting het uiterste westen van het eiland. Een rit van anderhalve uur langs de kust met op het programma Trapani Calcio uit de Serie B tegen het net boven Milaan liggende Sergegno uit de Italiaanse serie D, wat wil je nog meer?

Na aankomst in de stad Trapani, moesten er direct kaarten gehaald worden. Het Italiaans kaarten systeem is niet bepaald gebruiksvriendelijk te noemen en je kan enkel op vertoon van legitimatie een kaart aanschaffen. Wij moesten hiervoor naar de plaatselijke fanshop van voetbalclub Trapani. Vooraf aan deze wedstrijd had ik geen idee wat ik kon verwachten. Het stadion zag ik al eens op foto’s maar voor wat betreft de support van de Ultra’s had ik geen enkel besef. Op weg naar het stadion zagen we een golf van mensen staan voor de ingang van de alle poorten.Enorme groepen, twee / drie rijen dik, stonden te popelen om naar binnen te gaan. Dit beloofde wat!

DSC_0146

Zoals gebruikelijk liep ik eerst een rondje om het stadion, waar ik onder andere langs de ingang van de Curva-Nord Tribune liep. Mooi om te zien hoe dat leeft bij zo een club, supporters zingen en schreeuwen om de stemming en sfeer erin te krijgen. Na een rondje te hebben gelopen om het stadion, stonden we precies bij de juiste ingang. Geen wachtrij en op vertoon van je legitimatie bewijs en je kaartje mocht je door richting de poortjes. Kaartje scannen, en binnen was ik. Klein minpuntje was direct te zien, kunstgras! Het stadion daarentegen was er een van ongekende pracht. Vier losse tribunes waar menig architect de rillingen van krijgt. Ik vond het mooi en genoot met volle teugen.

DSC_0154

Het mooie van alles vond ik misschien nog wel de drie meegereisde supporters van Seregno. Een zondag avond wedstrijd, 1536 kilometer afstand tussen beide steden en een wedstrijd die ze nooit konden winnen. Respect, echt een enorm groot respect!

DSC_0171

De spelers waren ondertussen al bezig met de warming-up, terwijl het stadion ongeveer vijftien minuten voor aanvang langzaam vol stroomde, werden de opstelling van beiden teams door een mooi charmante Italiaanse dame voorgelezen. De sfeer zat er al goed in en de Curva Nord liet zich nadrukkelijk horen. Spelers kwamen op het veld en de wedstrijd kon beginnen.  De Curva-Nord Tribune begon massaal te zingen en hadden zelfs een heuse Pyro actie. Mijn dag kon nu al niet meer stuk…..

DSC_0193

De vocale steun had effect. Trapani scoorde al na twee minuten de eerste goal via De Cenco. De thuisploeg controleerde de eerste helft, en maakte tien minuten voor de rust zelfs de tweede goal; wederom De Cenco en de supporters van Trapani waren door het dolle heen. Tijdens zo’n wedstrijd kijk ik geregeld om mij heen. Het mooie was om te zien dat er tal van mensen, glippers, keken vanuit flats en appartementen. Prachtige plaatje!

Na de rust was het veelal eenrichtingsverkeer, en was het wachten op de derde treffer. Ondertussen stond de trainer van Seregno zijn ploeg fanatiek te coachen, maar het had weinig effect. De beste man wilde of laten zien aan de voorzitter van de club dat hij er alles aan doet of de beste man heeft verschrikkelijk last van hoogmoedswaanzin. Een enkele keer kwam Seregno en uit, maar verder dan een schot en de zestien meter kwamen ze niet. Twintig minuten voor tijd werd de wedstrijd in het slot gegooid. Coronado maakt de derde treffer, en de zege kon Trapani niet meer ontgaan, een wedstrijd uit bij Bologna stond hiermee op het programma.

DSC_0227

De avond viel over Trapani en de wedstrijd bloedde langzaam maar zeker dood. Ik genoot nog eenmaal van al het moois en was blij dat ik deze trip gemaakt heb. Het blijft toch een mooi gezicht, knus stadion, fanatieke aanhang en een heerlijke temperatuur om te spelen. Trapani had het allemaal……..

Trapani – Sergeno 3-0.
Stadion: Stadio Provinciale di Trapani
Toeschouwers: 6318
Man of the Match: Caio De Cenco.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.