Noord Italië een paradijs voor groundhoppers

Noord Italië mag met recht een heerlijk gebied genoemd worden. Groundhoppers die houden van lekker weer, vervallen stadions en pure voetbalromantiek kunnen hier hun ongemerkt hun gang gaan. Met grote steden als Verona, Milaan, Bologna en Genova is er genoeg cultuur te vinden maar voor wie de pure stadions wilt zien gaat ook naar de kleinere omliggende steden. Carpi, San Remo, Empoli en Mantova zijn steden met veelal oude en vervallen stadions waar het echte calcio zich nog afspeelt. Afgelopen zomer ging Jordi, trouwe lezer van deze pagina, op pad naar het prachtige Noord Italië en reisde hij langs verschillende stadions. Hij kreeg te maken met Italiaanse gastvrijheid, rondleidingen en soms zelfs een weigering tot de entree van het stadion. Niets hield Jordi tegen en zo kon hij zonder al te veel moeite de mooiste plaatjes maken van maar liefst tien stadions. Van grote steden zoals Bologna, tot aan het kleine San Remo, geen stadion was hem teveel. Noord Italië is prachtig en zit boordevol met voetbal romantiek. Dit artikel neemt je mee langs al deze pracht van stadions:

IMG_6311

 

 

Bologna FC 1909 – Stadio Renato Dall’Ara
Met bijna vier honderdduizend inwoners is Bologna de hoofdstad van de gelijknamige provincie. In deze stad is het op voetbalgebied sinds 1909 de club Bologna F.C dat zich met recht de trots van de stad mag noemen. De club die in haar geschiedenis zeven keer kampioen van Italië is geworden speelt sinds vorig jaar, na een jaar afwezigheid, weer op het hoogste niveau. Het stadion is werkelijk een plaatje en een die nog hoog op mijn eigen lijst staat. Jordi ging er alvast kijken en maakte deze schitterende collage van Stadio Renato Dall’Ara.

 

US Sanremese Calcio 1904 – Stadio Communale
San Remo, een badplaats die vooral bekend is vanwege de wielerklassieker Milaan – San Remo. Een kleine stad met slechts 50000 inwoners en staat in Italië bekend als chique badplaats en echte bloemenstad. De stad kent met US Sanremese Calcio haar plaatselijke trots en met Stadio Communale een geweldig stadion. Dit zijn de stadions waar wij als groundhoppers van houden. Een oude puinbak, geheel van beton en de kans op instortingsgevaar is ontzettend groot. Dit alles levert uiteraard prachtige plaatjes op en mede daardoor komt dit stadion hoog op te lijst van de te bezoeken stadions…..

 

Genoa CFC –  UC Sampdoria
Stadio Comunale Luigi Ferraris
In de grootste havenstad van Italië voetballen twee clubs in hetzelfde stadion.De Blucerchiatti van Genoa CFC & de Griffioenen van UC Sampdoria delen samen het Stadio Comunale Luigi Ferraris en spelen hier vaak genoeg tegen elkaar. De derby della Lanterna is dan ook volgens de kenners een van de mooiste van Italië.

De voetbalclub Genoa CFC stamt uit 1893 en is daarmee de oudste voetbalclub van Italië. Ze werden negen keer kampioen en waren eenmalig de winnaar van de Coppa Italia. Sampdoria daarentegen is veel jonger en stamt uit 1946 en had vooral eind jaren 80 / begin jaren 90 haar succesjaren. De club werd eenmalig landkampioen in 1991 en wist vier keer beslag te leggen op de Coppa Italia.

Stadio Comunale Luigi Ferraris, beter bekend als Marassi, bestaat sinds 1911 en heeft een capaciteit van maar liefst 36,500. Beide clubs spelen haar thuiswedstrijden in dit stadion dat vooral opvalt vanwege haar aparte Floodlights. Jordi kwam zonder probleem binnen en schoot voor ons deze foto’s….

 

Empoli FC – Stadio Carlo Castellani
De stad Empoli is gelegen in de Italiaanse regio Florence en vooral bekend vanwege haar glas en textielindustrie. De stad herbergt het oude maar prachtige Stadio Carlo Castellani. Het stadion dankt haar naam aan de oude topschutter die in een concentratiekamp in Oostenrijk spijtig genoeg overleed ten tijden van de tweede wereldoorlog. De club Empoli kan in Nederland het best vergeleken worden met FC Volendam. Het schommelt namelijk al jaren tussen de Serie A en de Serie B zonder echt constant te zijn. Het prachtig vervallen Stadio Carlo Castellani kan maar liefst 20 000 toeschouwers ontvangen. Een plaatje als je het mij vraagt en een waar ik graag eens een wedstrijd wil zien.

 

Fiorentina – Stadio Artemio Franchi
Florence bezocht ik zelf twee jaar geleden op weg naar Rome waarmee ik direct het Stadio Artemio Franchi mee kon pakken. Jordi was er ook en legde op eigenwijze de nodige foto’s vast van het toch wel aparte stadion. Vooral de traditionele kleuren combinatie maken het wat mij betreft een mooi geheel. De club, met als bijnaam La Viola’s, speelt sinds 1931 hier haar thuiswedstrijden en heeft in haar verleden een aantal successen mogen vieren. Toch kende de club rond 2002 enkele financieel moeilijke jaren waardoor het zelfs terug werd gezet naar de Serie C. Desondanks is de club nu weer terug op hun eigen niveau en spelen ze twee wekelijks in het prachtige Stadio Artemio Franchi dat speciaal is vanwege de hoge toren achter de lange zijde. De zogenoemde ‘’Torre di Maratona’’ is 70 meter hoog en is niet meer weg te denken bij Fiorentina. De foto’s spreken voor zich…..

 

Carpi FC 1909 – Stadio Sandro Cabassi
Vorig jaar speelde Carpi FC 1909 voor het eerst in haar ruim 100 jarige bestaan op het hoogste niveau. Een unieke prestatie die helaas voor hen slechts een jaar kon duren.

Carpi ligt in de provincie Modena en kent slechts 70 000 inwoners. Hun promotie was dan ook alles behalve verwacht en werd uitgeroepen tot een van de grootste sensaties van de laatste jaren. Met inmiddels bekende ex spelers zoals Marco Materazzi en Jonathan de Guzman kende de club vooral een historie op laag niveau. Toch was het mooi om een jaar op het hoogste niveau te spelen. De club speelde haar wedstrijden in het oude vervallen Stadio Sandro Cabassi maar vanwege het feit dat men niet meer voldoet aan de eisen van de Serie B speelt het nu elders. Het oude stadion is niet groot maar wel prachtig voor ons als liefhebbers. De foto’s laten zien dat klein ook mooi kan zijn…..

 

Modena FC – Stadio Alberto Braglia
De stad die bekend staat als de auto stad van Italië is Modena. Nagenoeg alle Italiaanse automerken hebben wel een band met de stad Modena en ook Ferrari, Lamborghini en Maserati worden in een adem genoemd met Modena. De plaatselijke trots van deze stad is de voetbalclub Modena FC. De club, met als bijnaam de Kanaries, speelde in haar bestaan slechts 14 jaar op het hoogste niveau. In 2004 degradeerde het voor het laatst uit de Serie A en wilde het daarna helaas niet meer lukken om terug te keren op het hoogste niveau. De club speelt haar wedstrijden in het Stadio Alberto Braglia dat er vandaag de dag op deze manier bij ligt. Let vooral op de aparte maar mooie Floodlights….

 

Hellas Verona FC – Chievo Verona
Stadio Marc Antonio Bentegodi
Een stadion waar ik zelf maar al te graag met enige spoed naar toe wil. Afgelopen jaar zou ik de derby van Verona bezoeken waren het niet dat sneeuw en de afgesloten wegen er naar toe roet in het eten gooiden. Het Stadio Marc Antonio Bentegodi heeft twee vaste bewoners te noemen in Chievo en Hellas Verona. Beide clubs kennen een rijke historie met hoogte en dieptepunten. Hellas Verona werd als enige van de twee in 1985 Landskampioen van Italië. Helaas voor hen spelen ze sinds dit jaar weer in de Serie B. Helaas moeten we nu dus weer een jaar langer wachten op de derby van Verona die ik kostte wat het kost nog eens meegemaakt wil hebben. De foto’s spreken voor zich en dit stadion wil ik dolgraag eens bezoeken tijdens de Derby della Scala. Hier alvast een voorproefje van het stadion……..

 

A.C. Mantova –Stadio Danilo Martelli
Mantova, een prachtige Italiaanse stad ten zuiden van het Gardameer. Nagenoeg de gehele stad wordt omringd door drie verschillende meren. Groot is de stad niet maar vanwege de vele oude gebouwen, kleine marktjes en prachtige pleinen is het geliefd bij de toeristen. De stad is tevens in 2016 de culturele hoofdstad van Italië wat genoeg zegt over de status van het kleine Mantova.  De plaatselijke voetbalclub A.C. Mantova speelt tegenwoordig haar wedstrijden in de Lega Pro competitie en speelt dus een redelijk anonieme rol in het Italiaanse voetbal. De club uit het midden van Noord Italië speelt haar wedstrijden in het schitterende Stadio Danilo Martelli met een capaciteit van bijna 15000 toeschouwers. Vooral de tribune achter een van de doelen is speciaal en mooi te noemen. Een heerlijke bak……..

 

AC Pisa 1909 – Arena Garibaldi – Stadio Romeo Anconetani
De scheve toren, duizenden toeristen per dag en straatverkopers op elke hoek. Pisa is niet bepaald een plek waar ik graag kom en dat heeft dan vooral te maken met de enorme drukte. Toch ging ook ik richting deze stad en maakte ik een foto van de toren, niet vanwege de toren maar meer vanwege de lichtmasten erachter van het Arena Garibaldi, Romeo Anconetani of te wel het stadion van voetbalclub AC Pisa 1909. De club van oud spelers Mario Been en Wim Kieft is een plaatje en de mensen zijn er ontzettend vriendelijk om je even kennis te laten maken met hun ‘’paleisje’’. Jordi kwam ook binnen en maakte deze prachtige foto’s……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.