Manchester United thuis met lood in de schoenen

Na een jaar van afwezigheid speelt Feyenoord vanavond eindelijk weer in Europa. Met tegenstanders als Manchester United, Zorya Luhansk en Fenerbahce heeft Feyenoord een poule met heerlijke affiches en mooie trips voor de supporters. Zoals altijd zullen velen de club weer in Europa achterna reizen. Vooral de uitwedstrijd tegen het Engelse Manchester United is in trek bij de supporters waarbij er inmiddels wordt gesproken over de aanwezigheid van rond de 7000 Feyenoord supporters. Feyenoord spelend op Old Trafford wilt niemand missen en ik zelf kijk dan ook nu al reikhalzend uit naar dit prachtige affiche.

fey-poule

Toch heeft deze editie van de Europa League voor Feyenoord een zwart randje. In verband met gebeurtenissen in het verleden ziet de club zich genoodzaakt om slechts 25000 supporters toe te laten in het stadion. Daarnaast zullen er netten geplaatst worden en zullen er verscherpte veiligheidsmaatregelen geplaatst worden. Maatregelen met een flinke impact voor iedereen die de club lief heeft. Feyenoord in Europa is gekkenhuis en levert veelal spectaculaire beelden op die elke liefhebber alleen maar kan waarderen. Op deze manier gaan we dit helaas niet meer terug zien.

Ik heb zelf mijn mening al meerdere malen geventileerd op Social Media en steek dan ook niet onder stoelen of banken dat ook ik vind dat je maatregelen moet nemen om eerdere gebeurtenissen te verbannen. Echter twijfel ik wel hardop over de genomen maatregelen.

  • Zo kan een ieder, zelfs mensen zonder seizoenskaart maar wel lid van het Legioen, aan kaarten komen.
  • Is er geen ID controle aan de poorten. Ben ik overigens geen voorstander van maar je kan wel voorkomen dat eventuele raddraaiers geweigerd worden.
  • Kan ik op mijn seizoenskaart voor iedereen die wil een Passe Partout kopen.
  • Worden er netten geplaatst op tientallen meters van de eerste ring die naar mijn mening in verband met de afstand totaal overbodig zijn.
  • Last but not least het meest schrijnende van alles. De netten aan de lange zijde worden weggehaald op last van de UEFA. Een besluit dat misschien nog wel de meeste vraagtekens zet gezien het feit dat juist de laatste jaren daar de problemen vandaan kwamen.

Ik vraag mij hardop af In hoeverre dergelijke maatregelen dan nog zin hebben? Is dit puur voor de buitenwereld of gaat het ook echt iets opleveren? Ik geloof daar niet in sorry!

Als laatste, daarna laat ik het onderwerp hierbij, wil ik reageren op meningen van mensen dat er gecorrigeerd moet worden door de goedwillende supporters. Geloof mij maar dat dit in het verleden is gebeurd alleen dat het kwaad dan vaak al geschiet is. Kom bij mij niet aan met dat mensen hiermee tegen op moeten treden want dit is meerdere malen gebeurd en zal ook altijd blijven gebeuren. Iedere aanwezige supporter kan dat beamen en mocht je dit niet willen zien nodig ik je dan graag eens uit om een wedstrijd te komen bezoeken. Al zal die nooit meer zo zijn als in het verleden!

600x400-wd-1079792

Foto via FR12.nl

Terug naar de tegenstander van vanavond: Manchester United. Grote sterren als Pogba, de Gea en Zlatan komen naar de Kuip maar of ze ook spelen is allerminst zeker. Mij interesseert het niet, ik kom voor Feyenoord en heb niets met vedettes in het voetbal. Natuurlijk kan ik van ze genieten op tv maar als ze tegen Feyenoord spelen heb ik er niets meer mee. Logisch gevolg van het supporter zijn van een club wat mij betreft. Gisteren zag ik tientallen verontwaardigde reacties dat mensen nu geen Wayne Rooney, achtergebleven in Engeland, zagen in de Kuip. Ik kan daar met mijn hoofd niet bij! Je komt als supporter voor Feyenoord en niet voor de tegenstander, maar zo denk ik erover…..

Feyenoord en Manchester United stonden in 1997 al 2x eerder tegen elkaar. Toen werd het in de Champions League tot twee keer toe een overwinning voor de Engelsen. Met 2-1 op Old Trafford en een 1-3 in de Rotterdamse Kuip was de ploeg van voormalig trainer Sir Alex Ferguson een maatje te groot. Wedstrijden die ik overigens alleen van de beelden ken omdat ik nog niet in de mogelijkheid was om als negenjarige jongen de wedstrijden zelf te bezoeken. Toch kijk ik, zeker gezien de huidige situatie, met veel belangstelling naar deze oude beelden. Een volgepakte Kuip, een heerlijk sfeer en een topper in de Kuip. Geen positieve uitslag wel een prachtig affiche. Iets wat ik nooit meer zal gaan meemaken…..

De wedstrijd vanavond zal heel anders zijn dan die van bijna 20 jaar geleden. Vooral Manchester United is niet meer de club die het toen was. Uiteraard moet er alles behalve minderwaardig gedaan worden over hen maar de laatste jaren was het toch minder als onder Sir Alex Ferguson. Onder Mourinho is de club weer ambitieus en vastberaden om mee te spelen om de prijzen. Toch kreeg United afgelopen zaterdag een bittere pil te verwerken na verlies in de derby tegen Manchester City. Ik ben dan ook erg benieuwd of dit verlies in de hoofden van de spelers is gaan zitten. Wanneer Feyenoord een goede dag heeft en United een slechte zou dit best nog wel eens leuk kunnen gaan worden vanavond….

Foto via therepublikofmancunia.com

Foto via therepublikofmancunia.com

Vanavond dus de wedstrijd! Mensen vroegen mij de laatste dagen of ik zelf wel wilde gaan naar deze wedstrijd. Ik was kritisch op het besluit en vond dat er iets als trouw legioen gedaan moest worden. Ik ben geen voorstander van weg blijven omdat je daarmee de spelers, die hier niets mee te maken hebben, dupeert. Wel vind ik dat de club en supporters met elkaar in gesprek moeten. Dit had voorkomen kunnen worden als clubleiding en de supportersgelederen met elkaar in gesprek kunnen. Geen eenzijdige communicatie maar samen een beslissing maken. Feyenoord met een enorme achterban moet als een man staan op alle gebieden. Niemand is groter dan de club en alleen samen kunnen we bereiken wat we willen. Daar heeft een nieuw stadion, eenzijdige besluiten of een bekerwinst geen enkele invloed op!

Mijn antwoord op de vraag is dus Ja! en wel op basis van bovenstaande mening en dat ik een wedstrijd tegen Manchester United niet wil missen. Wel ga ik vanavond met lood in de schoenen richting het stadion. Eigenlijk heb ik dat al dagen. Vanaf vanavond zal een Europese wedstrijd dan ook nooit meer hetzelfde zijn en ik sluit niet uit dat het ook mijn laatste is in een thuiswedstrijd. Gevaarlijke uitspraak en geheel tegen mijn principe maar ik heb er geen gevoel meer bij. Feyenoord staat bij mij voor samenhorigheid, wederzijds respect en sterker door strijd! Al deze begrippen zie ik al tijden niet meer terug bij de club en tot dit terug is zie ik mijzelf zeker in Europa niet meer terug……

Ik wil afsluiten met de hoop op een geweldige wedstrijd. Ik ga het zelf proberen zo positief mogelijk te benaderen maar die lood in mijn schoenen wordt met de minuut zwaarder. Europees voetbal zal nooit meer hetzelfde zijn………

De Vliegendekeeper

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.