Dossier gesloten

Een woord van dank!

De afgelopen jaren zijn wij in Nederland steeds meer clubs uit het betaalde voetbal verloren. Voor onder andere FC Wageningen, SVV Schiedam, HFC Haarlem, RBC Roosendaal, AGOVV Apeldoorn en SC Veendam viel het doek. Voor de hondstrouwe fans nog dagelijks een groot verdriet, voor andere slechts een gedwongen acceptatie zonder er al teveel bij stil te staan. Afgelopen seizoen was FC Twente bijna de volgende geworden. De KNVB besloot FC Twente echter toch de hand boven het hoofd te houden wat leidde tot minachting van velen. Toch was ik blij voor de supporters van FC Twente. Begrijp mij niet verkeerd hoor, ik heb niets met FC Twente maar ik gun het geen supporter om zijn club te verliezen ongeacht welke dat dan ook mag zijn.

Samen met Klaas Sjoerd was ik, mede door de situatie rond FC Twente, gemotiveerd om liefhebbers inzicht te geven wat voor impact een faillissement heeft op de supporters. Hoe het voelt als je club verdwijnt uit het betaalde voetbal. Hoe de beleving was in de periode van het afgekondigde faillissement en hoe men nu kijkt naar het Nederlandse voetbal. Het was ons doel om mensen te laten zien hoeveel een club voor iemand betekend. Hierbij kozen wij voor SC Veendam en opende ons eigen dossier genaamd ‘De Langeleegte’.

rfsfeffse

SC Veendam. Opgericht 4 september 1894. Opgeheven 25 maart 2013.
Daarnaast hebben we het prachtige stadion. Stadion De Langeleegte is al decennia lang een begrip in voetballend Nederland. Met angst en beven ging men richting het hoge noorden waar het uiteindelijk werd betoverd door de romantische staat van het stadion. Met SC Veendam verdween er niet alleen een betaald voetbal organisatie maar zeker ook een stuk Nederlandse voetbalcultuur.

Klaas Sjoerd en ik zijn geen doorgewinterde supporters van SC Veendam en hebben zeker ook nooit de pijn gevoeld zoals de supporters deze voelden. Daarnaast zijn wij geen journalisten die vertellen vanuit het veld en aan de hand van ingewonnen informatie mensen proberen te bereiken. Wij spraken uit ons hart, zeiden waar het op stond en gaven elkaar ruimte voor discussie. Wekelijks voegde wij een hoofdstuk toe aan het dossier, verdiepten wij ons uren in de clubcultuur, de fans, de geschiedenis en natuurlijk de Langeleegte zelf. Daarnaast lieten wij de echte supporters aan het woord met elk hun eigen mening en gedachten. We hebben willen laten zien wat de impact is zonder er te dicht bij te staan. Gewoon om mensen te overtuigen dat ondanks rivaliteit, ondanks gebeurtenissen en ondanks prestaties in het verleden niemand het verdiend om zijn club kwijt te raken. Dit was hoe wij het voor ogen hadden en dit is het resultaat!

08048422

Wij willen iedereen bedanken voor de reacties op onze stukken. Daarnaast bedanken wij speciaal de supporters die bereid waren om hun verhaal te doen. Het was mooi om het van jullie kant te horen en wij hopen dan ook oprecht dat Veendam 1894 weer langzaam kan terugkomen via de amateurtak. Het zal nooit zo voelen als toen maar alle beetjes helpen. Het dossier blijft op de website voor een ieder die het nog eens wilt lezen.

De Langeleegte is leeg, Leve de Langeleegte!

Klaas Sjoerd – De Vliegendekeeper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.