Twee landen op slechts één klein eiland

Sint Maarten, de enige plek ter wereld waar Nederland en Frankrijk aan elkaar grenzen. Tevens is Sint Maarten, of Saint Martin zoals de Fransen het noemen, het kleinste eiland ter wereld dat aan twee landen toebehoort. Met een totale oppervlakte van 87 km², twee hoofdsteden en slechts 76.000 inwoners is Sint Maarten een heel bijzonder eiland. Wij bezochten zowel het Franse als het Nederlandse gedeelte en zagen buiten Iguanas, Hagedissen en laag overvliegende vliegtuigen ook veel van de bevolking en de prachtige natuur. Sint Maarten is mooi en wij delen dan ook graag deze ervaring in ‘Twee landen op slechts één klein eiland’.

Om klokslag 08.00 uur zetten wij voet aan wal op Sint Maarten. De hoofdstad waar wij aankomend, Philipsburg, laten wij nog even voor wat het is. Met een taxi gaan wij naar onze eerste bestemming Maho Beach. Het strand dat bij een ieder bekend is vanwege haar directe ligging aan het vliegveld is een ware trekpleister voor toeristen. Na wat onderzoek bleek dat In de vroege ochtend een toestel van American Airlines zou vertrekken. Dit mag je niet missen!

Eenmaal aangekomen op Maho Beach blijken wij niet de enige te zijn getuige de velen aanwezigen. Voor de vorm hebben de autoriteiten een aantal borden geplaatst in verband met de aansprakelijkheid bij eventuele ongevallen. De zogenoemde Jet Blast van opstijgende vliegtuigen zorgt voor een enorme druk en kracht op je lichaam waardoor je richting de zee wordt geblazen. Om 09.09 uur is het dan zover en vertrekt vlucht AA2486 van Princess Juliana Airport richting Miami, Florida. Het witte zand en de rustige zee veranderen binnen een seconde in een stormachtig gebied en alles vliegt je om de oren. Het duurt slechts tientallen seconden, maar het is een mooi iets om mee te mogen maken. Jammer dat de Boeing 747 van KLM hier niet meer komt, dat moet een ongekende ervaring geweest zijn.

 

Tip: Wanneer je geen spoed hebt om je te verplaatsen van bestemming a naar bestemming b, neem dan de lokale bus. Dit is geen stadsbus zoals wij die in Nederland kennen. Dit betreft een kleine transporter die van ellende uit elkaar valt. Het kost je slechts 2 dollar om van Marigot naar Philipsburg te reizen en wil je onderweg ergens stoppen? Dan roep je gewoon naar de chauffeur die zijn wagen zonder pardon op de stoep zet. Ook voor mensen die wat minder ter been zijn maakt de chauffeur zonder probleem of extra geld een korte omweg om iedereen tot dienst te zijn. Buiten de aantrekkelijke prijs laat het ook nog iets zien van het echte leven op Sint Maarten. 

Vanaf Maho Beach gaan wij per busje verder richting het Franse gedeelte. Een korte, maar zeer aangename rit langs Simpson Baai, het gedenkteken op de grens van beide gedeeltes en Fort St. Louis met als bestemming Pic Paradise. Een schitterend uitzicht zou dit moeten geven over de Franse stad Marigot. In de omschrijving stond echter niet dat je af werd gezet bij Lotterie Farm en de rest, een stuk van 2x 4km bergopwaarts, mocht lopen. Privé grond blijkt het te zijn en alleen de echte toerist zal het zich willen veroorloven om geld neer te leggen voor de excursie naar boven. Wij blijven bij Lotterie Farm, een mooie plek in het regenwoud met eigen zwembad en luxe cabanna’s. Van sport activiteiten in het regenwoud tot relaxen aan de rand van een waterval, Lotterie Farm heeft het allemaal. Meer dan de moeite waard om een middag te spenderen en de uitzichten zijn zeker de moeite waard.

 

De Iguana: Met zijn groene en bruine schut kleuren zijn ze de vertegenwoordigers van Sint Maarten. De Iguana is over het gehele eiland te vinden en ondanks haar camouflage kleuren nauwelijks te missen. Bang voor deze diersoort hoef je overigens niet te zijn. De Iguanas liggen het liefst heel de dag in de zon en blijven ver weg van mensen. Daarnaast zijn ze vegetarisch dus een ‘’aanval’’ hoef je niet te verwachten. De Lotterie Farm is een van de velen op Sint Maarten die deze diersoort zo goed mogelijk probeert te beschermen. Mocht je er een tegenkomen neem dan zeker even de tijd om dit prachtige dier te observeren. 

Ondanks dat het eiland in het midden is opgesplitst heeft het Franse gedeelte toch een groter oppervlakte dan dat van het Nederlandse. Deze opsplitsing is vastgelegd in het zogenoemde verdrag van Concordia van 1648. Waarheid of niet, het verhaal gaat dat de verdeling van het eiland tot stand is gekomen door een voettocht. Het klinkt als een grap tussen een Fransman en een Nederlander die vanaf de oostkant beide per voet een andere kant op gaan. De Fransman naar het noorden, de Nederlander naar het zuiden. Tegelijkertijd vertrokken langs de kustlijn, om elkaar uiteindelijk aan de westkant weer te ontmoeten. De verhalen van Nederlandse kant vertellen dat de Fransman een stuk heeft afgesneden en daarmee vals speelden. De Fransen zeggen daarentegen dat de Nederlander aan een vrouw was blijven plakken en zo te laat kwam. Het echte verhaal zullen wij nooit te weten komen, maar dat de Fransen het slimmer hebben aangepakt dan de Nederlanders, dat is een feit.

Verschillen tussen het Franse gedeelte en het Nederlandse gedeelte

 Saint Martin  Sint Maarten
 53.2 km²  34 km²
 Hoofdstad: Marigot   Hoofdstad: Philipsburg
 35.925 inwoners  38.959 inwoners

Nadat Columbus in 1493 het eiland ontdekte waren het niet de Spanjaarden maar juist de Fransen en Nederlanders die het eiland vanwege het aanwezige zout opeisten. Het Toch duurde het nog eens 200 jaar en ruim 16 eigenaarsverandering alvorens het verdrag in 1817 definitief werd.

Het was Columbus die in 1493 het eiland ontdekte waarna de Fransen en Nederlanders het eiland opeisten. In de daaropvolgende 400 jaar is het eiland velen malen van ‘eigenaar’ veranderd. Dit zie je nog steeds terug in de dagelijkse leefomgeving op het eiland. De steden herinneren ons aan zowel de Fransen, de Nederlanders als de Spanjaarden.

Marigot is de eerste van de twee hoofdsteden die wij bezoeken. Dat het onderdeel van Frankrijk is kan je vrijwel direct zien. De mensen spreken er Frans, ondanks dat de voertaal hoofdzakelijk Engels is op Sint Maarten. Het uiterlijk van de gebouwen heft alles weg van steden in Frankrijk en daarnaast valt het ons gelijk op dat de kentekens Frans zijn. Het belangrijkste en bekendste gebouw in Marigot is Fort St Louis die wij op onze heenweg al mochten spotten. Daarnaast staat Marigot bekend om haar winkel mogelijkheden en heeft het de drukst bezochte markt van het eiland, de Creoolse markt. Saint Martin wordt gezien als overzeese gemeenschap, waardoor Marigot gewoon als ‘één van de Franse steden’ wordt gezien. Wij konden zien dat door de gehele stad de Franse invloeden overheersen.

 

Voetbal op Sint Maarten: Stadion Jean-Louis Vanterpool is het voetbal stadion gelegen in het centrum van de Franse stad. Het stadion wordt bespeeld door de in 1997 opgerichte club FC Concordia. De club die uitkomt op het hoogste niveau in Sint Maarten was vorig jaar nog kampioen. Het Vanterpool stadion wordt op dit moment gerenoveerd en verwacht in juni 2017 klaar te zijn. Gelukkig waren wij net op tijd. 

De keuze om te starten met een bezoek aan Marigot alvorens wij naar Philipsburg zouden gaan bleek achteraf de juiste te zijn geweest. Wat mij betreft gebeurt het in Philipsburg. De stad oogt veel levendiger, minder grauw en heeft veel meer bezienswaardigheden die de moeite waard zijn dan Marigot. Wij nemen uiteraard weer de lokale bus die ons van stad naar stad brengt voor slechts 2 dollar. Een leuke rit langs een aantal kleine dorpjes waarbij je meer ziet dan dat je in een snelle taxi rit van 20 dollar per persoon zal zien.

 

Philipsburg is oprecht leuk. Met mooie oude gebouwen die stammen uit de beginselen van de koloniale tijd hebben wij genoeg te zien. Het oude gerechtsgebouw uit 1793, dat tevens dienst heeft gedaan als gevangenis, postkantoor en stadhuis, is het oudste houten gebouw van Sint Maarten. Daarnaast bezoeken wij een kleine kerk aan de bekende Front Street, zien wij de Oranje school en gaan wij langs bij het bekende guavaberry emporium. Philipsburg is tevens uiterst geschikt voor een paar uurtjes strand aan de leuke boulevard.

 

 

Met ons bezoek aan Philipsburg sluiten wij tevens onze reis op Sint Maarten af. Wij waren getuigen van de spectaculaire Jet blast aan het strand van Maho Beach. Genoten wij van de uitzichten in het tropische regenwoud van Pic Paradise. Vonden wij onze rust bij de prachtige Lotterie Farm. En bezochten wij beide hoofdsteden op het eiland.

De verschillen tussen Frankrijk en Nederland oftewel Marigot en Philipsburg zijn wat ons betreft enorm. Waar Marigot een stuk grauwer en armer is zie je bij Philipsburg echt het Caribische leven zoals wij ons hadden voorgesteld. Van ons krijgt Sint Maarten en voornamelijk Philipsburg dan ook een ruime voldoende. Onze reis is direct goed begonnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.