Zonder grensrechter geen buitenspel

In het hedendaagse voetbal gaat het steeds vaker over de doelpunten van de spits, de fouten van de keeper en het loopvermogen op het middenveld. Wat wij echter allemaal vergeten is dat er zoveel meer mensen nodig, zijn voor het spelen van een voetbalwedstrijd, dan enkel die 11 spelers op het veld. Al eerder publiceerde ik op de Vliegendekeeper een verhaal over vrijwilligers van de voetbalclub VV Ouwe Syl. Voor de meeste een onbekende club, voor mij was deze club een ultiem voorbeeld hoe belangrijk vrijwilligers wel niet zijn in het Nederlandse amateurvoetbal.

Ik zelf dacht tot een aantal jaar geleden niet eens na over vrijwilligerswerk. Waarom zou je iets doen waarvoor je niets, lees geld, terug krijg? Inmiddels ben ik hier wel anders over gaan denken en ben ik zelf vrijwilliger bij de voetbalvereniging BVV Barendrecht. Als E-trainer haal ik veel waardering en plezier uit het kunnen helpen en assisteren van voetballende kinderen en trainers. Mede door mijn eigen bijdrage besef ik hoe zeer een sportvereniging vrijwilligers nodig heeft. Een ieder wilt voetballen maar kan dat niet zonder bepaalde mensen. Van kantine medewerkers tot schoonmakers van de kleedkamers en van scheidsrechters tot leiders van elftallen. Wij als amateurvoetballers hebben jullie maar al te hard nodig en ik ben blij dat zij er week in week uit zijn!

Vandaag wil ik een vrijwilligers rol in de spotlights zetten. Een onopvallende maar zeker niet onbelangrijke. De grensrechter. Ik heb het hier niet over een wisselspeler die toevallig een vlag in zijn handen gedrukt krijgt. Niet over de assistent trainer die bij elke lange bal zijn vlag omhoog steekt. Of over een rokende vriend die toevallig bij een wedstrijd kwam kijken maar liever z’n Facebook checkt dan dat hij op buitenspel moet letten. Nee, ik heb het hier over de de grensrechter die vrijwillig een keuze maakt om week in week uit te vlaggen bij een elftal. Een vrijwilliger die zonder commentaar de vlag ophaalt bij de scheidsrechter. Die door weer en wind op gaat in het spelletje zonder te kunnen winnen of verliezen. Ik heb het over de 12de man die in een elftal wordt bekritiseerd wanneer die niet vlagt bij een tegendoelpunt omdat hij nou eenmaal met buitenspel die goal had kunnen voorkomen. Ik heb het over de echte helden langs de velden die ervoor zorgen dat wij kunnen voetballen!

Wij, BVV Barendrecht 9, hebben zo’n grensrechter. Eentje die er elke week is en zich zonder commentaar inzet om ons een wedstrijd te laten voetballen. Is hij er niet, dan hebben wij een probleem. Hij is Michel, een volwaardig lid van het elftal maar een eerlijke en oprechte grensrechter. Eentje die net zo graag wilt winnen als wij in het veld maar zeker niet partijdig vlagt. Als Michel vlagt is het buitenspel, als Michel niet vlagt spelen we verder. Nog altijd ben ik persoonlijk van mening dat de KNVB onafhankelijke grensrechters moet aanstellen per wedstrijd om incidenten te voorkomen. Ik weet ook dat dit niet haalbaar is en dat clubs al met moeite een scheidsrechter kunnen regelen. Toch vind ik onafhankelijke grensrechters belangrijk in het voetbal. Michel is het levende bewijs dat een grensrechter bij een team kan horen en ook nog eens onafhankelijk kan vlaggen. Michel is mijn hoop op het spelen van eerlijke wedstrijden in het amateurvoetbal.

Vrijwilligers als Michel heeft een team, een club of een vereniging nodig. Namens mij zelf en BVV Barendrecht 9 reden genoeg om deze mensen eens in de belangstelling te zetten en te bedanken voor alle moeite zonder ook maar een negatief woord. Michel, bedankt voor al je inzet, oprechtheid en passie die je er in legt. Zonder grensrechter geen wedstrijd, zonder grensrechter geen buitenspel. Bedankt!

-Vliegendekeeper-

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.