Vergane glorie in Ludwigshafen am Rhein

Een typisch Duits stadion met hoge staantribunes, imposante lichtmasten en een onmisbare sintelbaan. Het Südwest stadion in Ludwigshafen heeft alles waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Ik moest en zou dit stadion zo snel mogelijk bezoeken. Al eerder dit seizoen was het mijn bedoeling en had ik een planning gemaakt. De reis ging toen naar Karlsruhe waardoor een bezoek voor de hand lag. Helaas in verband met tijdgebrek kwam het er toen niet van en moesten de plannen voorlopig de ijskast in. Vorige week was ik weer eens in de buurt en kon ik het dit keer niet laten om even binnen te wandelen. Deze kans mocht ik niet laten schieten.

Het Südwest stadion kent een korte maar roemruchte geschiedenis. De opdrachtgever van de bouw van dit stadion was Adolf Hitler. Hij liet ten tijden van zijn overheersing diverse stadions bouwen en Ludwigshafen was daar een van. Van 1937 tot aan 1946 was de naam van dit stadion het Adolf Hitler Stadion, niet bepaald iets waar velen nog trots op zijn. Adolf Hitler bouwde dit stadion vanwege de centrale ligging in het Duitse Rijk en wilde door middel van sport de mensen iets terug geven voor hun loyaliteit. Er werden diverse wedstrijden georganiseerd maar het kwam nooit geheel uit de verf. Na de val van Adolf Hitler en het Derde rijk leek het einde van dit stadion in zicht. Ludwigshafen was compleet plat gebombardeerd door de geallieerden en ook van het stadion was nauwelijks nog iets over. Het nieuwe bestuur van de stad besloot dat het stadion opnieuw moest worden opgebouwd en zou uiteindelijk in 1950 haar deuren weer openen. Dit keer echter wel met een andere naam: het Südwest stadion.

Het stadion is de jaren na de oorlog bespeeld door onder andere Kaiserslautern, Waldhoff Mannheim en Arminia Ludwigshafen. De laatste club die er vast speelde was FSV Oggersheim maar ook zij verlieten het stadion in 2009 definitief.  De capaciteit van het stadion is de laatste jaren teruggebracht naar 6100 en de staantribunes zijn inmiddels onveilig verklaard. Sporadisch worden er nog wedstrijden gespeeld maar het is een en al vergane glorie.

Toch wil de stad Ludwigshafen het stadion koste wat het kost behouden. Wie weet besluit Arminia Ludwigshafen ooit nog eens definitief terug te keren. Dit zal echter niet zomaar gaan en zal het stadion een drastische renovatie nodig hebben. Ik raad een ieder vooral om snel een bezoek te brengen aan dit prachtige stadion voordat de natuur het overneemt. Al zijn ook daar genoeg liefhebbers voor te vinden…….

Meer foto’s te vinden op de pagina van Groundhopping in Duitsland:

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.