Rockanje – BVV Barendrecht

Dat het #amateurleven niet altijd even leuk is dat bleek wel op woensdag avond 22 maart. Door nota bene ons eigen toedoen waren wij verplicht om af te reizen naar Sportpark Drenkeling voor een inhaalwedstrijd tegen Voetbal Vereniging Rockanje. Tot mijn verbazing hebben ze daar dus meer dan alleen strand en overbevolkte parkeerplaatsen.

Rockanje dus! Alles behalve naast de deur. Sterker nog, het is ruim 35 minuten rijden. Tien voor 8 kwamen wij pas het veld op gewandeld, wat ons net genoeg tijd gaf voor 3 keer heen en weer lopen op een half veld. We waren er klaar voor laten we maar zeggen……….

Alvorens we de wedstrijd gaan beschrijven maken we even een kleine overstap. Een overstap naar wedstrijd 1 van dit seizoen wel te verstaan. Wij wonnen met maar liefst 5-2 van Rockanje. De tegenstander kon dit maar moeilijk verkroppen en hadden ons direct gewaarschuwd! Wacht maar, Wacht maar, want ‘wij’ pakken jullie nog wel terug. De scheidsrechter bleek die dag niet erg goed te vallen bij de oranje mannen. Een hoog gelach, zeker gezien het feit dat de mannen zelf hun spelerspassen waren vergeten. Kijk wij zijn heel simpel. Ben je wat vergeten, dan lossen wij dat op zodat niemand daar last van heeft. Wij speelden gewoon, maar werden achteraf toch gewaarschuwd in plaats van bedankt voor onze coulance die middag. Geen probleem, alleen dan wel een man een man en een woord een woord. Laat die wedstrijd maar beginnen……..

Ook deze week weer een grote lijst met afwezigen waardoor we weer met net voldoende mensen de wedstrijd konden starten. Ik kan weer beginnen over de afwezigheid van Jaap 99. Doe ik echter niet. Hij schijnt de verslagen namelijk alleen maar te lezen wanneer die zelf heeft gescoord. Alleen dan is het leuk om het verslag te lezen. Nou weetje, dan schrijven wij toch gewoon niks meer over het fenomeen Jaap 99….

Om klokslag 8 uur gingen we beginnen. In de meest troosteloze ambiance werd er afgetrapt op sportpark Drenkeling. Ik kon wel janken, zo kut voelde ik mij. Koud, kunstgras en een uitgestorven omgeving. Verder alleen maar positief overigens hoor. Zo hadden ze daar namelijk warme douches, iets wat wij bij Barendrecht al lang niet meer hebben gehad! Toch had de omgeving iets verschrikkelijks, iets waar ze ons beter wel van te voren voor hadden kunnen waarschuwen.

De wedstrijd dan. In het begin van de wedstrijd had Barendrecht wat meer de overhand. Barendrecht probeerde te voetballen en Rockanje probeerde vooral met lange ballen de snelle spitsen te bereiken. Ondanks dat deze ballen gevaarlijk waren stond onze verdediging goed en creëerden ze nog geen kansen. Sterker nog het was Barendrecht wat na een minuut of 10 op voorsprong kwam. Het was Max die met een goede pass Dave bereikte. Hij kapte in het strafschopgebied zijn tegenstander uit en die kon niks anders dan een overtreding maken. De scheidsrechter wees terecht naar de stip en het was Patrick die de 0-1 op het scorebord zette. Dat de meeste spelers van Rockanje hun gevoel voor humor thuis hadden gelaten bleek wel toen huis-DJ Jurgen een goaltune aanzette na het doelpunt. Een aantal spelers van Rockanje konden dit niet waarderen en dat lieten ze wel merken met verschillende opmerkingen. Waarschijnlijk geïnspireerd door de uiterst dramatische en troosteloze omgeving. Wij begrijpen dit en verwijten hen dan ook helemaal niks.

Heel lang konden wij niet genieten van de voorsprong want enkele minuten later was het alweer 1-1. Het was na een rare klutssituatie uiteindelijk Rockanje wat wist te profiteren en de 1-1 kon binnen schieten. Dit was toch een tegenvaller na de 0-1 en Barendrecht kon weer opnieuw beginnen. Omdat wij niet de lulligste zijn werd de muziek ook voor Rockanje aangezet. Nou toen kwam het los hoor mensen! Welgeteld 1 speler van Rockanje kon het waarderen en bedankte DJ Jurgen voor zijn toegevoegde waarde. Wat een gezelligheid zeg!

Na de 1-1 begon Rockanje wat beter in de wedstrijd te komen en kreeg Barendrecht het wat lastiger met het spel van Rockanje. Rockanje kreeg zelfs nog de grootste kans om op 2-1 te komen maar de lat en een voortreffelijke redding van Wesley zorgde ervoor dat het 1-1 bleef. Ondanks dat Rockanje nu wat gevaarlijker was, kreeg Barendrecht nog wel wat mogelijkheden. Sterker nog, het was Dave die een 2de penalty had moeten krijgen. Dave nam de bal net binnen het strafschopgebied aan en werd daarna getorpedeerd door de keeper. De scheidsrechter riep BAL! BAL! en het enige wat wij konden doen was ontzettend hard lachen. Was dit dan een van de gevolgen van de waarschuwingen tijdens de eerste wedstrijd?

Niet veel na deze discutabele beslissing was Rockanje weer in de aanval. Een voorzet werd doorgekopt naar een speler die achter onze verdediging stond. De desbetreffende speler schoot hierna de bal binnen, maar gelukkig was het Michel die terecht vlagde. De scheidsrechter keurde de goal gelukkig af voor buitenspel, althans dat dachten we. Nadat hij eerst een vrije trap aan Barendrecht geeft, besluit hij ineens naar onze grensrechter te lopen. Dit uiteraard op aangeven van de Rockanje mannen. Michel legt uit waarom het buitenspel was en waarom hij dus ook zijn vlag omhoog stak. Helder denk je dan. Nou niet dus! De scheidsrechter keurt de goal ineens uit het niets goed. U moet uzelf dus voorstellen dat de grensrechter vlagt, de verdediging en keeper stoppen met voetballen omdat de scheidsrechter fluit. Er wordt een doelpunt gemaakt die logischer wijs niet doorgaat om vervolgens de vrije trap te nemen. En dan ineens is daar de scheidsrechter die zich bedenkt en na een gesprek met de grensrechter de goal goedkeurt. Snapt u het nog? Wij niet! Maar toch wil ik u nog even volgend verhaal laten lezen. Een verhaal dat ik zelf schreef over onze grensrechter Michel. Een grensrechter die staat voor eerlijkheid en niet mee werkt aan omkoop praktijken. Michel vlagde bij die goal voor het eerst die wedstrijd. De tegenstander vlagde al 6 keer eerder discutabel. Wat een belachelijke situatie was dit eigenlijk!

 

Op het veld werd het er niet vriendelijker op. Grootste reden hiervan was vooral de scheidsrechter die de wedstrijd totaal niet in de hand had. Dit leidde uiteindelijk tot een opstootje waarbij Jordi en een tegenstander een gele kaart kregen. Goed gehandeld wat ons betreft op deze situatie door allebei de spelers van het veld te sturen voor tien minuten. Barendrecht leek het op dat moment even kwijt te zijn en moest zich snel herpakken om niet over lopen te worden door de mannen van Rockanje.

Uit het niets was daar ineens weer de gelijkmaker. Tommy wist met zijn corner Dimitri te bereiken die zijn tegenstander de baas was, en de bal prachtig in de kruising wist te koppen. Weet u nog de goal van Pierre van Hooijdonk in de 93ste minuut van de kwartfinale UEFA Cup? Identiek als je het mij vraagt! De stand was weer 2-2 en er waren nog een paar minuten te spelen in de 1e helft.

Na de 2-2 bleef Barendrecht de aanval zoeken en was het ook sterker als Rockanje. Het was Mark F. die met een prachtige pass de diepgaande Patrick wist te bereiken. Deze wist de bal aan te nemen, de tegenstander uit te kappen en de bal hard in de verre hoek binnen te schieten. Barendrecht stond vlak voor de rust weer op een 2-3 voorsprong. Ook bij deze goal was de grensrechter aan het vlaggen. U raadt het al, de scheidsrechter ging weer polshoogte nemen bij de grensrechter en besloot de goal ook gewoon toe te kennen. Eerlijk is eerlijk, beide kanten erg discutabel dus!

De 2de helft begon Rockanje weer vrij aanvallend en had Barendrecht moeite om er uit te komen. Ondanks alles creëerde Rockanje niet heel veel gevaarlijke kansen, doordat onze verdediging weer goed stond. De wedstrijd bleef een gelijk beeld houden waarbij het spel op en neer ging en beide kanten weinig kansen konden creëren. Niets leek erop dat hier nog ergens een doelpunt ging vallen.

Barendrecht kreeg de wedstrijd steeds meer onder controle en speelde de bal geduldig rond. Omdat Rockanje niet goed druk kon zetten bleef Barendrecht de bal gemakkelijk rondspelen zonder in de problemen te komen. Bij Rockanje kwam steeds wat meer frustratie wat ook wat hardere overtredingen opleverde. Het was de aanvoerder van Rockanje die binnen enkele minuten het voor elkaar kreeg om 3 keer overduidelijk na te trappen. Kijk en daarvoor ben je aanvoerder! Altijd het goede voorbeeld geven en voorop in de strijd.

Rockanje ging meer alles of niets spelen en hanteerde veel de lange bal. Uiteindelijk kregen zij de beloning door de 3-3 te scoren. Het was weer een diepe bal die in het strafschopgebied kwam. De spits wist de bal te verlengen met het hoofd naar een geheel vrijstaande medespeler die hem met moeite binnen kon schieten. Het was echter de doelpuntenmaker die ruim een meter achter onze verdediging stond en dus in buitenspelpositie scoorde. Michel stond weer met zijn vlag omhoog maar werd weer genegeerd door de scheidsrechter die de goal goedkeurde. Ik vraag me hierdoor toch steeds meer af wat nou de toegevoegde waarde is van een grensrechter. Als je juist op de belangrijke momenten genegeerd word door de scheidsrechter dan kan je net zo goed niemand neerzetten. Natuurlijk zijn er grensrechters die bij elke diepe bal de vlag in de lucht gooit, en daar is het dan ook terecht dat de scheidsrechter zijn eigen plan trekt. Maar laten wij wel wezen, dat dit nooit en te nimmer in twijfel getrokken kan worden bij slechts 2 keer vlaggen in de wedstrijd. Wat mij betreft gaan wij in Nederland lekker spelen zonder grensrechters en laten we de scheidsrechter beslissen. Heb je ook geen geouwehoer meer met partijdige grensrechters en leggen wij het balletje bij de gecertificeerde KNVB scheidsrechter. Want zo is het dan wel, gecertificeerde KNVB scheidsrechters bij elke wedstrijd ongeacht het niveau. Ik heb hier wel een plan voor eigenlijk en zal dit snel eens online zetten om meer duidelijkheid te verschaffen. Niet dat ze luisteren hoor maar discussies zijn altijd goed om gevoerd te worden, ook wanneer je wellicht geen gelijk hebt.

Na de 3-3 zochten beide teams nog wel naar de winnende goal maar deze kwam er niet meer. De scheidsrechter floot af en de 3-3 was wellicht een terechte uitslag, maar toch voelde wij ons enigszins bestolen. Toch heeft Rockanje zich niet aan zijn woord gehouden en viel het wel mee met die eerdere waarschuwingen. Jammer want wij hadden hier erg veel van verwacht uiteraard. Nogmaals, de uitslag was meer dan terecht, de wijze waarom had beter gekund.

Aankomende zaterdag staat er geen competitiewedstrijd op het programma omdat deze wederom is uitgesteld. Op 1 april mogen we op bezoek bij Stellendam, waar we eerder dit jaar met 3-1 wonnen. We zullen proberen het seizoen mooi te eindigen en hopen dat we nog een paar overwinningen kunnen bijschrijven. Aan de instelling zal het in ieder geval niet liggen.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.