Samen Nao Veure

Emotie in het voetbal vind ik het mooiste wat er is. Nooit hoop ik op een gelijkspel. Het liefst zie ik de vreugde bij een overwinning of de teleurstelling bij een verloren wedstrijd. Een spannende ontknoping, huilende supporters of een spontane pitch invasion. Deze emotie is een van de redenen waar ik Europa voor rondreis. Elk jaar probeer ik weer te kijken of ik ergens een spannende ontknoping kan meepakken, elk jaar wil ik iets historisch meemaken. Dit jaar was die keuze al snel gemaakt toen bekend werd dat Fortuna Sittard kon promoveren naar de eredivisie. Na 16 jaar afwezigheid kon de club eindelijk weer terug naar het hoogste niveau. Ik kocht kaarten voor de laatste wedstrijd in de hoop een prachtig feest te mogen meemaken van een historisch voetbalmoment……..

De dag van de wedstrijd was geweldig. Het was alsof heel Sittard was uitgelopen. De spanning was duidelijk voelbaar bij aankomst in de binnenstad. De kroegen zaten vol, overal zag je mensen gekleed in groen en geel en Fortuna liederen werden gezongen. Sittard was klaar voor een stukje historie, Sittard was klaar voor eindelijk succes na al die zware jaren die het heeft mee moeten maken. Vanavond moest het gaan gebeuren!

Dat de club nog bestaat is een klein wonder te noemen. In 2009 bezocht ik Fortuna Sittard al eerder toen het speelde tegen het Duitse Bayern München. De wedstrijd destijds was bedoeld om geld in te zamelen voor het nieuwe seizoen en daarmee faillissement te voorkomen. De club slaagde er ternauwernood in maar velen bedreigingen lagen op de loer. Steeds meer mensen wilde een club in Limburg. Daarnaast waren het ‘prominenten’ als Michael van Praag die zelfs zeiden dat een club als Fortuna geen bestaansrecht meer zou hebben. Nou Michael we hebben nieuws voor je! Sittard is er weer en toont jou een hele dikke en welverdiende middelvinger! Elke voetbalclub heeft bestaansrecht, elke supporters heeft het recht zijn club ten alle tijden te mogen bezoeken. Op je muil, zoals wij dat in Rotterdam zeggen want Fortuna Sittard staat weer op de kaart voor wat betreft het Nederlandse voetbal.

De wedstrijd dan. Lange rijen, zenuwachtige supporters en bomvolle tribunes. Heel Sittard was uitgelopen en wilde getuigen zijn van deze ontknoping. De oude generatie weet wat het is om in de Eredivisie te spelen, de jongeren kennen vooral de moeilijke tijden van de club. Vandaag stonden ze samen, samen zij aan zij om hun club naar promotie te schreeuwen.

De wedstrijd begon en de sfeer was uiterst goed op de tribunes. Gezang uit volle borst en het nodige rook en vuurwerk op de tribunes. Geweldig om mee te mogen maken, geweldig om die passie te zien! De wedstrijd was lastig maar gelukkig kwam er steeds geweldig nieuws van de andere velden. Concurrent NEC stond al snel met 1-0 en later zelfs met 2-0 achter in Dordrecht. De vreugde was enorm en promotie kwam steeds dichter en dichter bij. Net na de start van de tweede helft was daar dan Stokkers die de bal binnen kon koppen. Mensen vielen over elkaar heen, sprongen van vreugde op elkaar en de oude man naast mij klapte zachtjes in zijn handen. Het is en blijft Fortuna aldus de man, die duidelijk zijn zenuwen niet meer in bedwang kon houden.

 

De klok tikte langzaam verder en ondanks de voorsprong werd het toch weer even spannend toen NEC terug kwam tot 2-2 en zelfs 2-3 maakte. Fortuna kreeg de kansen maar kon helaas niet uitlopen.Toen FC Dordrecht 3-3 maakte was de spanning volledig weg en kon het feest beginnen. Fortuna zou promoveren en dat wilde men weten ook. De scheidsrechter floot voor het laatst die avond en Fortuna Sittard was gepromoveerd naar de Eredivisie. Na 5853 dagen was het dan eindelijk weer zover en de vreugde bij de mensen was niet te beschrijven. De oude man naast mij kon zijn tranen niet bedwingen, het mooiste moment in jaren, aldus de trotse supporter.

Op de tribune genoot ik van elk moment. De vreugde bij de mensen was enorm. Wat een prachtige ervaring was dit om die mensen zo te zien genieten. Na zoveel jaren van angst, negativiteit en problemen was het dan eindelijk zover . Fortuna Sittard was terug op het hoogste niveau van Nederland. Prachtig om hier bij te mogen zijn geweest, prachtig om dit met eigen ogen te hebben ervaren. Fortuna Sittard is weer terug en heeft laten zien dat elke voetbalclub bestaansrecht heeft. Tot volgend seizoen, tot in de Eredivisie!

 

2 gedachtes aan “Samen Nao Veure

 1. Maurice

  Zeer mooi stukje, bracht het kippenvel van die dag weer terug, complimenten.
  Een correctie: Michael van Praag beweerde tijdens een speech dat Fortuna Sittard al niet meer bestond…

  Kom nog eens langs zou ik zeggen, tijdens een derby bv.
  De slapende reus is eindelijk weer wakker!

 2. Vliegendekeeper Bericht auteur

  Bedankt, kom zeker nog eens langs als Feyenoord er speelt. Thanks voor de toevoeging, ik ga het aanpassen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.