Barendrecht 8: De wederopstanding

Het nieuwe voetbalseizoen staat na een relatief korte, maar krachtige zomerstop weer voor de deur. Voorgaand seizoen liep uiteindelijk voor de liefhebber van een 7-tegen-7 toernooi door tot begin juni. Deze laatste speelgelegenheid liep uit op een zeperd voor het vedettenelftal, maar voor wat betreft hoe dit heeft kunnen gebeuren, tast eenieder in het duister. Het enige wat Mark ‘Waar is de Brand’ Fierinck met een treurige ondertoon en een lange, alleszeggende stilte die volgde wist uit te brengen was: ”Je wordt dan toch weer met je neus op de feiten gedrukt: je kunt niet élk brandje blussen.’’ Of zoals Wesley van Karsbergen, alias ‘De Vliegende Keeper’ zou zeggen: ‘’Ik kom hier langer dan jij vriend!’’

De zomerstop: waar de voetbal stopt, gaat het leven verder
Het zou nogal een understatement zijn om te zeggen dat het een onstuimige zomerstop is geweest. Waar te beginnen? Patrick zijn vaderschap natuurlijk! Na een vruchtbare ‘prik’ daterend uit omstreeks november 2018 (kostte het nodige rekenwerk), was het dan op woensdagochtend 31 juli zover: Levi de Reus kwam ter wereld. En alsof het geluk van het jonge stel Patrick en Carola écht niet op kon, was daar broeder Michel, alias ‘De Hand van God’ om het kind te voorzien van zijn zegening. Met een volle hand wijwater wenste hij de kleine Levi welkom op de wereld en gaf hem de doopnaam ‘de kleine kapitein’. Dat Patrick en zijn partner nu al gehecht zijn aan de kleine man en er dan ook erg zuinig op zijn bewijst het voorval met Vermaat wel. Zo vrijpostig als de incidentele spits is, nodigde hij zichzelf min of meer uit om op zijn beurt ook zijn zegening uit te spreken richting het kroost van De Kapitein, maar het mocht niet baten. ”Sorry man, stap echt net de deur uit” was het van ‘de man zonder ruggengraat’. Of het kind daarentegen wel over een ruggengraat beschikt, is dan ook nog voor velen de vraag aangezien de kleine man de nodige privacy geniet.

Waar de een de vruchten ‘plukt’, trachtte Roy ‘De Verleider’ deze zomer juist om zijn vruchten ‘af te werpen’. En wel het in het tienerparadijs van Kreta: Chersonissos. Echter kwam hij thuis van een koude kermis, maar haalt zijn schouders op. ‘’Niet geneukt, wel gelachen.’’  Na wat navraag en een kleinschalig onderzoek naar zijn zomerse avontuurtje, middels de social media van ons Royke, kwam er daarentegen wel ene ‘Oezbeki’ naar boven; vernoemd naar Oezbekistan, een voormalig Sovjet-land. Dit roept vragen op. Vragen die voorlopig nog onbeantwoord blijven. Tijd om ‘De Verleider’ aan de tand te voelen.

Het laatste noemenswaardige dat zich binnen Barendrecht 8, maar buiten het voetbal heeft afgespeeld, is toch wel het (bijna) samenwonen van het gelukkige paar Pelkman en Den Ouden. ‘’Het moment is goed, het voelt goed en het gaat goed met én tussen ons’’, laat Den Ouden weten. ‘’Zo blijven we constant in die wedstrijdstemming en houden we elkaar te allen tijde scherp’’, vult Pelkman hem aan. ‘’Ik heb nog altijd niks mogen vernemen vanuit Amerika. Die beelden zullen inmiddels wel verwijderd zijn’’, zegt de beteuterde Pelkman. Den Ouden sluit hem hierop in zijn armen en geeft hem wat liefkozende rugklopjes. ‘’Kop op, we hebben elkaar. Ik ga je helpen er weer helemaal bovenop te komen en dan maken we later in het seizoen weer wat opnames van jouw prachtige spel, die we dan naast Amerika ook naar China sturen. Wat vind je daarvan?’’ De inmiddels volgeschoten Pelkman: ‘’Waar verdien ik jou toch aan? Je bent echt fantastisch!’’ Na deze uitspraak heeft onze journalist ter plekke het ouderlijkhuis van Pelkman verlaten, waar de 23-jarige spits nog de komende maanden verblijft. ‘’Zo kan ik sparen om straks samen met Dimitri een toekomst op te kunnen bouwen in een woning die rechtdoet aan onze voetbalcarrières.’’

Dure versterkingen Goedhart en Mastenbroek
Afgelopen seizoen had Barendrecht 8 regelmatig te kampen met het fenomeen ‘mensentekort’ en dat is de club letterlijk en figuurlijk duur komen te staan. Waar Nederland schreeuwt ‘vol is vol’, weet dit team het te presteren om een tekort aan mensen te krijgen. De twee kersverse aanwinsten van de zomer van 2019 zijn niemand minder dan Robbin ‘De Grijze Vos’ Goedhart en Ruben ‘The Undertaker’ Mastenbroek. Wat weten we eigenlijk over deze mannen?

Het navolgende komt naar boven als we er de Wikipedia-pagina’s van de heren op naslaan. ”Robbin ‘De Grijze Vos’ Goedhart (Rotterdam, 3 augustus 1992) is een middelmatig getalenteerde kok, werkzaam bij restaurant Stockholm in Rotterdam en wonende in een bescheiden huurwoning in de Mahlerstraat te Barendrecht. Gewoontes: rookt veel, erg ambitieus; tegen het onrealistische aan, sterk kopvermogen en groot geschapen.”
Over zijn voetballend verleden wordt alleen gesproken van een goede jeugdopleiding, ook bij BVV Barendrecht, en heeft hij een blauwe maandag (welgeteld een half seizoen) bij Vierpolders gespeeld.  Tot slot wordt er nog gesproken over de zoektocht van hem en zijn partner, de lieftallige (Instagram paraat mannen!!) Jaimy Ludwig, naar een koopwoning in Barendrecht. ”Om in de plaats te wonen waar je speelt is wel zo praktisch. Ook is dit in mijn contract met de club opgenomen aangezien ik niet bij iedere wedstrijd en training kan zijn, zodat de keren dat ik kan, wel min of meer een zekerheidje voor wat betreft mijn aanwezigheid is.” Over de woning is al het een en ander bekend. ”We hebben ons oog laten vallen op een luxe villa op de Voordijk. De vraagprijs is 1.2 miljoen euro, wat precies overeenkomt met mijn tekengeld. Ideaal toch?”

Over de andere aanwinst is echter minder te vinden. ”Ruben ‘The Undertaker’ Mastenbroek’ (Amsterdam, 3 november 1991) is een gezellige drinker die zijn gebrek aan talent voor de balsport weet te compenseren met hard trainen en doorzettingsvermogen.” Volledig in lijn met de rest van de karige Wikipedia-pagina, wordt er over zijn werkgever en functie niets vermeld op de online databank, wel dat het ‘niet onverdienstelijk’ zou zijn.
Dat laatste wordt wel bevestigd door zijn riante ‘optrekje’, in de nieuwgebouwde woonwijk ‘Vrouwenpolder’, ook wel bekend onder bouwproject ‘Roos 2.0’, vernoemd naar zijn overbuurvrouw en toevallig de partner van ‘De Kapstok’, maar voor vrienden ‘Jaap’.

Aangename verrassingen
Dan is er nog Jurgen ‘The Dutch Wizzard’ van der Kolk, die tegen alle verwachtingen in heeft bijgetekend. Hij gaf namelijk eerder aan niet bij te willen tekenen omdat ‘het financieel gezien niet opweegt tegen wat ik onder de douche moet verdragen’, het zou dan gaan over de ‘kinderarm’ die hij bij zich draagt, die voorafgaand aan het douchen ‘uit zijn holster’ gehaald wordt waarna hij glorieus rondslingert onder de douches van sportpark De Bongerd. We kunnen wel stellen dat hij op het moment met een been binnen – en een been buiten – het team staat. ”Ho ho, rustig aan hoor. Het is slechts op huurbasis’’, begint hij zijn min of meer verweer op het nieuws. ‘’Barendrecht 8 huurt mij op basis van een soort detacheringsconstructie, vanuit mijn eigen bv. Zo houd ik onder aan de streep meer over en bepaal ik mijn eigen grenzen. Mocht ik het spelletje niet langer leuk vinden, bijvoorbeeld omdat Toni ‘De Jongeling’ den Boer mij voor de zoveelste keer passeert omdat hij zijn taak als opkomende back wederom te serieus neemt, zou het doek zomaar kunnen vallen.” Echter weten ingewijden te vertellen dat Van der Kolk iets meer vertrouwen heeft in het komende seizoen dan hij doet voorkomen. ”Zijn beslissing van destijds was wat overhaast, dat ziet hij nu zelf ook in. Het was een daad van pure wanhoop. Hij wilde zich laten horen, maar zag geen andere manier. Deze zomer heeft hij zich gericht op het vaker overpassen van de bal, door muurtjetrap met zichzelf te spelen. Hij is er heilig van overtuigd dat dit zijn spel ten goede zal komen en in de smaak zal vallen bij zijn teamgenoten.” Aldus een anonieme bron, maar hoogstwaarschijnlijk wonende in de omgeving van de Middenbaan te Barendrecht.

De meest in het oog vallende transfer, is toch wel the return of Cornee the almighty. Na een doelpunt halverwege het seizoen tijdens een invalsbeurt op ‘no cure no pay’ basis, wist hij letterlijk en figuurlijk de gemoederen te bedaren, gevolgd door een vingertje op de lippen om alles en iedereen, maar met name Patrick de Reus, tot stilte te manen. ‘’Ik voelde al enige tijd dat het vertrouwen vanuit het team weg was. En dan was er nog De Kapitein. Destijds leek het zeer waarschijnlijk dat niet hij, maar ík de vader zou zijn van de kleine Levi die in Carola haar buik groeide. Dat heeft natuurlijk voor de nodige commotie gezorgd, waarna De Kapitein een heuse vete/heksenjacht op mij als voetballer had geopend. Dat vingertje was dus met name voor hem, maar ook een beetje voor het hele team. Ik dacht bij mezelf: die zit!’’

De geruchtenmachine draaide in de zomermaanden op volle toeren. Zou die terugkomen? Zou die terugkomen en het team verblijden met zijn ongelofelijke uithoudingsvermogen en neusje voor de goal? En toen was daar plotseling de verlossing: ‘Van der Waal tekent voor vier seizoenen bij Barendrecht 8’. Voorafgaand aan zijn vakantie naar Turkije sprak ‘Het Loopwonder’ nog duidelijke taal: ‘’Eerst op vakantie, daarna zie ik wel verder’’, om vervolgens al vrij kort daarop de heugelijke mededeling te kunnen doen dat hij had getekend. ‘’Het ging allemaal ineens erg snel’’, begint de snelle buitenspeler. ‘’Vliegende Keeper en De Kapitein werden plots wel heel erg concreet, waardoor ik eigenlijk geen nee meer kon zeggen.’’

Verwacht wordt dat Van der Waal met zijn niet te evenaren snelheid en uithoudingsvermogen met name de Valkeniers Rick ‘De Beuker’ en Kevin ‘No Mercy’ gaat bedienen vanaf de flanken.

Onrust op de loer
Met de terugkeer van Van der Waal, gaat er een hoop veranderen; zowel binnen als buiten het team, maar toch wel in het bijzonder voor Roy ‘De Verleider’ Westerbeek. Deze charmeur was namelijk behoorlijk gebaat bij het vertrek van Het Loopwonder. Hij liet met zijn plotselinge maar noodzakelijke vertrek namelijk twee dingen achter: een vaste plek op de flanken en de vrouwtjes langs de lijn. De vrouwtjes kwamen namelijk op zowel het spel als het voorkomen van de gunstig geschapen buitenspeler met minstens drie longen af. Bij zijn vertrek was het Roy die zich ontfermde over de harem dat Van der Waal achterliet omdat ‘’Het me te veel afleidt van het controleren van fruit’’, een carrière die hij weer nieuw leven heeft ingeblazen na het wegvallen van zijn vaste inkomen. In principe is het geheel aan de vrouwtjes om partij te kiezen, maar Roy zou ‘De Verleider’ niet zijn en Cornee niet ‘Het Loopwonder’ als ze deze kwestie zo gemakkelijk zouden laten voltrekken. Dit verhaal krijgt waarschijnlijk nog een staartje, waarover wij u uiteraard op de hoogte houden in onze vrijwel wekelijkse wedstrijdverslagen, waarin wij ook uitvoerig ingaan op alle ins en outs búiten het spelletje.

Wel bijgetekend, niet bij Barendrecht
Als laatste heeft ook Tom ‘Jaap’ van der Veen bijgetekend. Niet bij Barendrecht 8, dat contract loopt namelijk nog tot 2029 zonder mogelijkheid tot openbreken, maar bij zijn andere werkgever: Feyenoord Rotterdam. En wel op de salesafdeling van de Rotterdamse grootmacht. Een stap omhoog is het echter niet. Eerder een stap opzij: ‘’De kaartverkoop liep slecht. Een kwestie van ‘wanbeleid’, aldus onze supporters. Op een gegeven moment liep het echt de spuigaten uit. Ik gaf mijn goedkeuring voor een pasfoto van een supporter die bestemd was voor zijn seizoenkaart. Nu doe ik dat weliswaar op regelmatige basis, maar wat bleek? Die onwaarschijnlijk goed onderhouden bovenlip-versiering bleek een plaksnor te zijn. Dit verzin je toch niet?” Na aanleiding van dit incident kwam er een met spoed ingelaste persconferentie, waar hij zijn reactie gaf op het voorval. ‘’Ik zag het echt niet!’’ Begon hij zijn pleidooi, dat zowel hem als de club een hoop schade heeft berokkend. Vandaar ook dat wij hier in dit artikel verder geen aandacht aan besteden.

Nóg een Den Boer?
Tot slot wordt er in de wandelgangen gehint naar een aanstelling van Bert ‘Pikkiepik’ den Boer als interim-trainer. Echter is er niemand die dit gerucht ‘on the record’ kan bevestigen dus laten wij in het midden of die kans überhaupt reëel is. Opmerkelijk is wel dat er enige gedragsverandering bij het feestbeest heeft plaatsgevonden. ‘’Thuis is hij mentaal erg afwezig. Als je ernaar vraagt klapt hij dicht’’, aldus zoonlief Toni ‘De Jongeling’ den Boer. Dus: zou het dan toch…?

Wij willen benadrukken dat wij onze handen niet willen branden aan het al dan niet aantrekken van Den Boer gezien het recente verleden waarin het een komen en gaan was van trainers. ’’Dan heb ik nog liever De Kapitein, die heeft tenminste een ruggengraat’’, zei Heiden na het vertrek van de vorige trainer. Deze uitspraak zorgde ervoor dat Heiden zelf in ópspraak kwam, omdat men zou denken dat hij dit cynisch bedoelde. Wij van Vliegende Keeper kennen de familie Heiden al wat langer en kunnen daarom met een gerust hard stellen dat dit niet het geval is geweest en dat Max ‘De Mol’ Heiden hooguit wat naïef is, maar dat is niet erg. Je moet nu eenmaal tegenpolen hebben voor van die rauwdouwers als een ‘No Mercy’ of onze firefighter.

Coelers niet van de partij bij seizoensstart
Ondanks de fysieke gesteldheid van Dave ‘Zoon van Hercules’ Coelers, is ook hij niet ongevoelig voor de aanslagen op het lichaam gedurende de tijd op het (strijd)veld. Het is onduidelijk wanneer hij weer aansluit. ‘’Die verrekte pollen ook altijd. Het is allemaal begonnen in de tijd bij Heerjansdam, toen ik voor het eerst het zogeheten ‘hielspoor’ opliep. Een hielspoor is een drukkende pijn op de hiel, een ware hel. Dit gun je die lui van VOB nog niet. Het is eigenlijk nooit echt overgegaan en halverwege dit seizoen is het erger geworden dan ooit tevoren.’’

Vertrouwen in de toekomst heeft hij wel. ‘’Mijn fysieke gift doet wonderen. Wanneer ik ook aansluit, ik ben toch wel fit. Het streven is om in oktober weer langzaamaan te gaan trainen en weer minuten te maken. Ik weet dat dit elftal niet zonder mij kan, of eigenlijk niks zonder mij is, dus ik moet nog haast gaan maken ook.’’

2019-2020: nieuwe mentaliteit, nieuwe outfits
We gaan er geen doekjes om winden: afgelopen seizoenen waren ruk. Geen prijzen, maar wel een prijzenkast voorzien van spinnenrag. ‘’Dat moet echt anders’’, merkte Tommy ‘De Graseter’ al op bij de zeer besloten vergadering van de ‘beleidsapp’. ‘’De koers die bij de seizoensstart wordt ingezet zal allesbepalend voor de rest van het seizoen zijn’’, vervolgt de veganist. ‘’Dit spelletje is voor mij puur zakelijk: ik kom om te winnen, niet om na de wedstrijd m’n verdriet weg te zuipen in de kantine. Dan was ik wel bij Heerjansdam gebleven’’, brieste hij heel gericht naar ‘De Kapitein’, waarop die nóg verder in zijn schulp kroop. Deze korte anekdote schets de sfeer van deze grimmige maar vruchtbare vergadering. Over een ding was men het eens: dit seizoen gaat het worden, falen is geen optie. Of het nu de KNVB-beker wordt of het kampioenschap: er moet een prijs komen en er moet Europees voetbal behaald worden.

Aan de voorbereiding en toewijding van de ploeg, supporters en sponsoren ligt het niet. Naast dat de ploeg bijtijds aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen is begonnen, blijkt de kas van CWO Consultancy voorlopig nog niet leeg te zijn. ‘’Die trainingspakken en uittenues moesten er hoe dan ook komen. Het is een stukje uitstraling maar het doet ook wat met de mentaliteit van zo’n ploeg. Het straalt eenheid uit, iets wat ik afgelopen seizoenen eerlijk gezegd een beetje gemist heb.’’ Dat Jordi zijn enige zoon is betekent niet dat hij alleen de kosten van ‘De Pitbull’ zal betalen. ‘’Jordi is dan misschien wel mijn enige biologische zoon, de rest van de jongens voelen ook als mijn kinderen aan. En daarom zeg ik, Chris Woerts, toe dat iedereen de kosten van het trainingspak en het tenue bij CWO Consultancy kan declareren. CWO Consultancy for now, CWO Consultancy forever!’’

Foto’s niet langer gratis
Huisfotograaf Peter ‘Sneller dan het licht’ Heiden heeft laten weten voortaan kosten in rekening te brengen wanneer iemand een foto van zichzelf wil. ‘’Omdat die Jordi zo nodig ook de fotografie in moest gaan, de amateur die die der is, was ik genoodzaakt om met zwaarder geschut te komen. Zo heb ik nu naast een nieuwe camera met bijbehorende lens, ook een hoogwerker aangeschaft voor nieuwe perspectieven.’’ De kosten vallen enigszins mee en zullen niet blijvend zijn. ‘’Ik vraag 50 cent per foto. Het is eigenlijk een soort crowdfundingsactie, maar dan achteraf: als ik de kosten eruit heb, stoppen de transacties en is alles weer gratis.’’

Clubleiding uit zorgen over Den Ouden
Dan nog even de clubleiding aan het woord. De clubleiding heeft ons geschreven omdat zij enige opheldering willen geven over een zekere verdediger van het elftal der elftallen. De clubleiding over Den Ouden: ‘’Wij voorspellen een moeizame seizoenstart. Aanleiding hiervoor is dat hij van maatje M naar een strak maatje L is gegaan. Om weer snel in vorm te komen wordt hij dan ook gesubsidieerd om zich minstens driemaal per maand op de vooravond van een wedstrijd in de uitgaansgebieden van Rotterdam en Barendrecht te begeven, voorzien van de nodige alcohol en omringd door het nodige vrouwelijk schoon.’’ De nogal onorthodoxe aanpak van de clubleiding, schijnt te berusten op een succesvolle ervaring uit het verleden, waarbij Den Ouden aan eenzelfde soort experiment heeft meegedaan. ‘’De resultaten zijn echt verbluffend, nog even en ik ben een prof’’, aldus Den Ouden destijds. Of de aanpak ook dit seizoen een positieve uitwerking gaat hebben is nog even afwachten aangezien hij deze keer op zijn zachtst gezegd ‘van ver’ komt. ‘’En hij moet nog op vakantie’’, grapte De Vliegende Keeper nog. Wij konden er zeker niet om lachen.

Dankwoord
Wij willen op de valreep onze dank uitspreken richting Mark ‘Psycho’ Vijlbrief, die welgeteld viereneenhalf, seizoen in het elftal dat vandaag de dag bekendstaat als Barendrecht 8, heeft gespeeld. ‘’Rust zacht vriend, maatje’’, schreef Kelvin ‘De Goedlachse Verrader’ Kievit in het condoleanceregister.

Nee, even zonder dollen: jammer dat we je niet meer op het veld aan onze zijden mogen hebben Mark. Je meedogenloosheid en werklust zullen ons altijd bijblijven, naast je vriendelijkheid en scherpzinnige opmerkingen. Gelukkig kunnen wij, schat ik zomaar in, nog regelmatig op je rekenen langs de lijn en op verjaardagen en andere teamaangelegenheden. En voordat ik het vergeet: wil je mij (Luc) een plezier doen en zelf uit de groepsapp gaan? Ik heb de rechten inmiddels niet meer om je eigenhandig de groep uit te gooien… Wildgroei, weet je wel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.