Barendrecht 8 en de corrupte derde helft

De eerste competitiewedstrijd doet zich dan eindelijk aan: Hellevoetsluis-uit. Na het uiterst teleurstellende resultaat van afgelopen week, was het dan nu tijd om het een en ander recht te zetten. Zonder een nog altijd menstruerende Kevin ‘No Mercy’ Valk, een Jurgen ‘The Dutch Wizard’ van der Kolk vanwege een ‘zwaar pijnlijke rechtervoet’ door toedoen van een vakantie met ‘te kleine schoenen’ en ‘te grote afstanden’ en een festivallende Leon ‘Blessa Pelkman, reisden de mannen van Barendrecht 8 af naar het zuidelijke Hellevoetsluis. Het beloofde weer een enerverend dagje te worden. Oh ja en Fred Coelers? Die kwam op de fiets. ”Het is een prachtige dag om de eerste driepunter van de competitie tegemoet te fietsen.”

Een verrassende start
Ook deze zaterdag staat Wesley ‘Vliegende Keeper’ aan het roer van dit schip zonder kapitein. Terwijl de mannen van Barendrecht 8 nog even de kousen goed aantrekken, de vetertjes strikken en de scheenbeschermers hun plaats op de schenen innemen, trekt Wesley zich terug op het dampende toilet van de kleedkamer van VV Hellevoetsluis. ”Nog even de opstelling op papier zetten.” De mannen van Barendrecht raken onrustig en hier en daar wordt onderling de posities uitgevochten. ”Ga jij maar lekker keepen Tom, daar kom jij beter tot je recht”, aldus Patrick ‘De Kapitein’ de Reus die in zijn hoogtijdagen bij het eerste elftal van VV Smitshoek heeft gespeeld. Tom kon niet anders dan toegeven aan het bevel van De Kapitein en begon met het inruilen van zijn spelerstenue voor een stinkende oude keepersoutfit. Even later komt ‘Vliegende Keeper’ dan eindelijk uit het toilet zetten en wordt de opstelling bekend gemaakt: tijd om naar het veld te gaan.

Eenmaal op het veld aangekomen blijkt BVV Barendrecht getekend te hebben voor een op voorhand al ontregelde pot voetbal. De tegenstander was er pas vrij laat, zo ook de scheidsrechter die zij op de been wisten te krijgen. Gelukkig stonden het elftal en de scheidsrechter wel gewoon om 14:30 klaar voor de aftrap.  Maar wanneer de arbiter wilde beginnen, was daar plotseling Fred ‘De Liefhebber’ Coelers op zijn fiets die een tijdrit leek te rijden. En wie zit daar nu achterop? Het is toch… Het zal toch… Het is Dave ‘De Zoon van Hercules’ Coelers! De supporters en leden van VV Hellevoetsluis moesten opzij springen, waarna Fred met volle vaart vanaf de achterlijn van Hellevoetsluis met zijn achterwiel een sliding inzette tot aan de reservebank van Barendrecht, en samen met Dave plaatsnam. ‘’Zo, wij zitten! De wedstrijd kan beginnen.’’ De scheidsrechter kon dan nu echt het startsein geven, waarna Hellevoetsluis aftrapte en de competitie officieel was geopend:

Beide partijen tasten elkaar in de eerste fase van de wedstrijd af. Over en weer volgen aanvallen en beide partijen, met een lichte overhand voor Barendrecht, weten het zestienmetergebied van de oppositie te bereiken. Nadat een paar keer een wervelwind een steekpass op Cornee ‘Het Loopwonder’ over de achterlijn weet te jagen, wordt dan plots Hellevoetsluis gevaarlijk. Het middenveld van de thuisspelende ploeg is het middenrif van BVV Barendrecht te snel af en weet door te breken. Via de linkerflank breekt Hellevoetsluis uit en weet na wat krampachtige bewegingen de bal voor de voeten van de rechtsbuiten te krijgen, die daarop oog-in-oog staat met onze eigen Rennende Rukker. De fysiek gezegende buitenspeler weet De Rennende Rukker te vloeren om zich vervolgens tot een bevende Tom ‘Jaap’ van der Veen te wenden. Het schot gaat recht op de dienstdoende keeper af, die de bal klem in zijn armen neemt alsof het zijn eerste kindje uit het nestje met vrouwlief Roos is. Barendrecht kan weer opgelucht ademhalen. De inmiddels Liggende Rukker raapt zichzelf bij elkaar en hervat de wedstrijd alsof er niets gebeurd is.

Tom en zijn liefdesnestje
Kleine anekdote tussendoor: Tom ‘Jaap’ en zijn partner Roos hebben nu een klein jaar geleden hun intrede gedaan in de bescheiden, zoals zij zelf ook zijn, hoekwoning in de wijk Vrouwenpolder. Hiermee bezegelden zij indertijd hun prille relatie van circa twee jaar. De keuze is mede op dit huis gevallen vanwege de ruime zolder die te zijner tijd ruimte biedt voor ‘Roos 3.0’ en misschien zelfs een kleine ‘Roos 4.0’ (lees: Barendrecht 8: de wederopstanding). Ook is er een aanpassing aan de begane grond gedaan waardoor op een dag de kleine dreumesen lekker onbezorgd kunnen rondhuppelen in een ruime woonkamer. De tuin was namelijk bij het oorspronkelijke bouwplan zó diep, dat er de mogelijkheid was voor een mooie uitbouw. Na de nodige afstemming met de buren wisten zij dit dan ook te realiseren. ”We zijn hier echt zo blij mee”, liet de man achter de klantenservice van Feyenoord destijds aan roddelblad Privé weten. ”Roos en ik willen hier graag een stabiele toekomst opbouwen, we zien ons hier dan ook nog enige tijd wonen. De ruime zolder en uitbouw bieden mogelijkheden voor onze kinderwens, maar dat duurt nog wel eventjes hoor”, eindigde hij het interview met een knipoog.

Barendrecht pakt uit
Spelers als Mark ‘Waar is de Brand’ Fierinck en Angelo ‘Tikkie-takka’, die wederom meedoet door een tegenvaller voor zijn eigen team, maken zich boos. ”Meer inzet, meer overspelen en meer het koppie erbij houden; aldus de gefrustreerde maar uiterst gebrande Fierinck. Na circa vijftien minuten speeltijd is het wederom de beurt aan Hellevoetsluis om met de bal aan de voeten de aanval in te zetten. Door een sterk optreden van Toni ‘De Jongeling’ den Boer en het wanhopig wegwerken van de bal door Jordi ‘De Pitbull’ komt uiteindelijk de bal bij Rick ‘De Beuker’ terecht. Hij walst zich een -alles op zijn pad verwoestende- weg naar de achterlijn van Hellevoetsluis en geeft de bal voor het doel met alle finesse die hij voor dit moment heeft bewaard: de bal gaat zoals gepland richting Mark, die hem met een prachtige volley in de verre hoek krult. 0-1, Hellevoet oogt getergd.

Na een korte strijd van ‘wie heeft de grootste’, blijkt dat in dit geval niet Hellevoetsluis te zijn, maar juist De Beuker en Waar is de Brand. Het aftasten lijkt nu dan toch echt voorbij te zijn: de locatie van het doel van Hellevoetsluis is bekend, precies te midden van de achterlijn. Nu nog een kwestie van de bal er zo vaak mogelijk inschieten.

Er volgen nog enkele aanvalsmogelijkheden van met name Barendrecht, met hoofdrollen weggelegd voor Angelo ‘Tikkie-takka’, Mark ‘Waar is de Brand’ en Cornee ‘Het Loopwonder’. Alle heren doen vreselijk hun best, maar uiteindelijk kan er maar een scoren. Na een achterbal door een zoveelste wervelwind die de bal met volle vaart langs Het Loopwonder deed scheren, was daar dan weer een grote kans voor de mannen van en uit Barendrecht. Het was Mark zijn harde werken en oplettendheid dat beloond werd: na een mislukt schot dat was bestemd voor de voorhoede, rukte Mark ‘Waar is de Brand’ Fierinck weer uit om wel even dit brandje te blussen. Zoals alleen Waar is de Brand dat kan, nam hij de bal bij wijze van onderschepping op zijn borstkas aan, bracht hem in positie en wist de bal met een genadeloze vaart in de korte hoek van Hellevoetsluis te schieten: 0-2 in de tweeëntwintigste minuut. Alle remmen los.

Enkele ogenblikken na de 0-2 was het geduld van ‘Vliegende Keeper’ op: De Rennende Rukker en De Jongeling eruit, Ruben ‘The Undertaker’ Mastenbroek en Roy ‘De Verleider’ Westerbeek erin. ”Ik wil vandaag graag veel doorwisselen zodat ook de jongere en de minder verdienende spelers speelminuten kunnen maken”, was de reden voor deze wissel, aldus Vliegendekeeper.

Het lijkt erop dat de achterhoede open huis heeft want Barendrecht mag steeds vaker op visite bij het doel van Hellevoetsluis. Angelo, Mark, Het Loopwonder en De Beuker lijken de keeper warm te schieten voor wat komen gaat. Totdat na de zoveelste aanval een van de verdedigers van Hellevoetsluis besluit om hier een einde aan te maken. Angelo ‘Tikkie-takka’ krijgt de bal op zijn stelten aangespeeld en denkt er weer op zijn tikkie-takka’s een showtje van te maken. De verdediger van Hellevoetsluis maait de boomlange middenvelder onderuit en laat de scheidsrechter geen andere keus: de bal gaat op de stip. ”Opeisen die bal, opeisen die bal”, klinkt het van De Rennende Rukker in de richting van Tikkie-takka Van Pelt. Maar de invaller geeft niet thuis en houdt de eer aan zichzelf door het allemaal maar te laten gebeuren. De Kapitein gaat achter bal staan en neemt enkele passen achteruit. Het fluitsignaal klinkt: De Kapitein gaat voor de rechterhoek, de keeper kon er niet bij. 0-3. We gaan de rust in.

De punten waren zeker nog niet binnen, maar het moest wel heel gek lopen wilde Barendrecht 8 dit nog uit handen geven. ”Zo doorgaan mannen, dan gaat over vijfenveertig minuten het dak eraf”, scandeert De Vliegende Keeper. En met die instelling gingen Barendrecht 8 de tweede helft in.

Oog om oog, tand om tand
Barendrecht trapt af, er is letterlijk en figuurlijk geen wolkje aan de lucht. Maar na enige tijd spelen weet Hellevoetsluis een solide aanval op te zetten en het spel tot net buiten het zestienmetergebied te brengen, waar een van de spelers van Barendrecht moest ingrijpen en een sliding inzette. De speler gaat naar de grond en er volgt een vrije trap. Tom zet de muur neer en andere op dat moment verdedigende spelers nemen ook hun positie in. De vrije trap kan genomen worden. De bal vloog over de muur, zo over de achterlijn. Maar wat ziet de scheidsrechter daar? Een ten val gekomen speler van Hellevoetsluis roept vanaf de grond om een penalty. De scheidsrechter erkent de overtreding. De gedupeerde zou door toedoen van Woerts naar de grond zijn gehaald. ‘’Ik stond gewoon stil en hij sprong naar voren’’, laat hij later weten in de groepsapp van Barendrecht 8.  Wij gaan hier niet veel woorden meer aan vuilmaken: Hellevoetsluis schiet de bal overtuigend binnen en brengt de stand op 1-3.

Nu Hellevoet weer hoop heeft, neemt de drang om te winnen of het op zijn minst tot een gelijkspel te brengen op het ING Sportpark. Zowel Barendrecht als Hellevoet gaan vanaf nu de duels harder aan en de scheidsrechter moet dan ook vaker optreden. Er wordt zelfs een nieuwe regel geïntroduceerd door een van de spelers van Hellevoetsluis: de stopwatch die de tijd bijhoudt stilzetten op het moment dat het spel stilligt. Geen vervanging van de blessuretijd, nee, die komt er ook nog eens bovenop. Barendrecht vindt het maar onzin maar ziet geen gevaar in het herhaaldelijk aandringen op deze regel. De scheidsrechter durft helaas geen weerwoord aan de spelers van de thuisploeg te geven.

Patrick weet na een uitbraak van het middenveld het domein van de keeper te betreden. Zijn danspasjes zetten echter kwaad bloed bij een van de spelers van Hellevoet, die vervolgens besluit er een einde aan te maken. De Kapitein gaat met schip en al ten onder. Ook de scheidsrechter kon niet om deze overtreding heen en gebaart dat de bal op de op de daarvoor bedoelde stip mag. ”Zet de tijd stil he scheids”, wijst diezelfde speler de scheids op als wie de regel introduceerde. Het was vanaf de zijlijn moeilijk voor ons te zien maar Mark, waar is de brand Fierinck, ging toch achter de bal staan om vervolgens het net bol te doen staan van de vaart waarmee hij de bal achter de keeper wist te plaatsen. Hattrick en 1-4 in de 60ste minuut.

De ommekeer
Dit is het punt waarop Hellevoetsluis besluit dat dit zo niet langer kan. Zij zullen zich hoe dan ook niet gewonnen geven. Niet vandaag op het ING Sportpark.

Dat trucje met een mannetje extra, lees scheidsrechter, van enkele ogenblikken terug was goed bevallen. Hellevoetsluis zet vanuit de achterhoede een aanval op, weet Barendrecht op het verkeerde been te zetten en tot slot wordt ook de verdediging gepasseerd om de bal in de korte hoek binnen te schieten. Tom trachtte nog met een ‘flying tackle’, aldus Fierinck, de bal een halt toe te roepen. Tevergeefs: 2-4. Hellevoetsluis lijkt de smaak te pakken te krijgen met deze innovatieve succesformule.

Barendrecht trapt af, het is weer aftasten geblazen. Na een paar keer de bal rond te laten gaan, gaan de bezoekers op zoek naar de aanval. Het zestienmetergebied van Hellevoetsluis wordt meermaals bereikt, maar blijft tot nog toe onvruchtbaar. Er verstrijkt enige tijd. Hellevoet heeft inmiddels het trucje van Barendrecht met de opkomende backs wel doorzien en denkt: dat kunnen wij ook! Met twee man weet Hellevoetsluis De Rennende Rukker passeren en dwingen Dimitri ‘Strak Maatje L’ tot handelen. Met een formidabele sliding weet hij de bal te veroveren en daarmee Barendrecht weer in balbezit te krijgen. Klein probleempje: de speler van Hellevoet is bij het veroveren van de bal naar de grond gegaan en appelleert voor een penalty. De gemoederen lopen hoog op. Hellevoetsluis schaart zich achter zijn gedupeerde speler en Barendrecht wijst de scheidsrechter op zijn goed fatsoen en redelijkheid; dit kon toch geen penalty zijn, dit was toch een zuivere sliding op de bal. Maar de scheidsrechter besloot achter. De keeper van Barendrecht kon nog geen hoek kiezen of de bal vloog al om zijn oren. 3-4. Barendrecht in rep en roer. Fierinck tekent bezwaar aan bij de scheidsrechter en op een niet geheel onbeschaafde wijze ook. De inhoudsloze woorden vliegen uit zijn mond terwijl hij staat te tieren. Jordi maant hem tot rust en hoopt door hem te overweldigen met wat gewaagde woorden uit zijn eigen niet al te uitbundige woordenboek, Fierinck te overstemmen en te overtreffen. Aanvullend geeft Woerts hem nog een liefkozend klapje tegen de wang. ”Ga je dat tegen mij zeggen?!”, scandeert de spits. De rapen lijken gaar. ”Dit slaat helemaal nergens op.” De wedstrijd wordt inmiddels weer hervat, wat de onderlinge confrontatie tussen de mannen dan gelukkig toch weet te sussen. Dit is het laatste wat Barendrecht op het moment kon gebruiken.

Het moment van de waarheid
Barendrecht lijkt wakker te worden uit deze inmiddels tot een kleine nachtmerrie uitgelopen wedstrijd. De voorhoede trekt ten strijde met hoofdrollen weggelegd voor Toni, Cornee, Angelo en de stabiele factor van deze wedstrijd: Mark. Alsof het een potje ouderwets ‘Amerikanen’ was vuurden zij praktisch om de beurt schoten af op de keeper, die zijn rol uiterst serieus neemt en het niet zomaar laat gebeuren dat Barendrecht weer op hen uitloopt. Het mag helaas niet baten, Hellevoetsluis heeft vandaag toch enig geluk aan haar zijde. Na het laten liggen van de mogelijkheden om te scoren, was het dan toch weer de beurt aan de heren van de vierde zaterdagploeg van VV Hellevoetsluis. Meermaals wisten zij het doel te bereiken, meermaals waren zij onsuccesvol. Met harde schoten trachtten zij onze Tom te kunnen verrassen, maar tot dan toe wilde dat niet lukken. De tijd tikte inmiddels door, maar daar stak de vrijpostige speler alias ‘Mr. Champions League’ een stokje voor. ”Ey scheids, zet de tijd stil he”, klonk het nog altijd bij een spelonderbreking als er een uitbal was of Tom voor de zoveelste keer de bal vanachter de achterlijn vandaan moest toveren. Al met al heeft de wedstrijd negen minuten langer geduurd met dank aan deze Mr. Champions League.

In de eerste minuut van de blessuretijd die drie minuten bedroeg, of eigenlijk de zesde minuut van de blessuretijd, sloeg het noodlot toe. Na een lange bal van achteruit door Hellevoetsluis, de directe tegenstander van De Rennende Rukker, wist deze op prijzenswaardige wijze weg te draaien bij de verdediger van Barendrecht en de bal in de verre hoek te krullen. Tom ging gestrekt maar kwam met een harde plof neer met de bal nog in het net tollend achter zich. 4-4.

De drie minuten die nog restten bleven onbenut en Barendrecht droop af richting de kleedkamer. Wat een mooie start van de competitie moest worden, eindigde in een domper. Grotendeels te danken aan de onkundige arbitrage, grotendeels door de nieuwe toegevoegde spelregels. Na gezellig nagepraat te hebben met de scheidsrechter en de tegenstander, was het dan nu tijd om naar de bestuurskamer te gaan om verhaal te doen en verhaal te halen hoe dit kon gebeuren. ”We hebben al vaker vervelende ervaringen met dit team gehad”, laat de woordvoerder van de club weten. Veel konden ze niet voor Barendrecht betekenen. Het enige was een dienblad vol gratis bier om het verdriet weg te drinken. En zo geschiede.

Komende zaterdag wacht voor de heren van Barendrecht 8 de thuiswedstrijd tegen VV Hekelingen. Na twee opeenvolgende uitwedstrijden en twee opeenvolgende thuisfluiters, zou dan deze keer de uitslag niet langer in handen van de scheidsrechter moeten liggen. Of dat ook daadwerkelijk zo uitpakt, gaat u volgende week allemaal teruglezen. Hier, bij Vliegende Keeper.

Gegroet, voetbalvrienden!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.