Vijfde klasse-voetbal: niks is gegeven

Deze week stond er weer een spannende pot op het programma voor ‘de jongens uit de stad’ (Tom-Jaap van der Veen, seizoen 2016-2017). Met de nederlaag van twee weken terug nog vers in het achterhoofd, gingen de mannen van BVV 8 de strijd aan met het helse VV Brielle, dat veelal wordt bestempeld als ‘altijd lastig’. Rick keerde terug na lang blessureleed door een akelige ervaring met een nietsvermoedende paal en ook Wesley meldde zich weer op de club voor een ouderwets lekker potje voetbal. Tot slot stond er een wel heel interessante naam op het wedstrijdformulier. Kortom: weer een hoop sensatie!

Bij het verzamelen voor de kleedkamers van sportpark de Bongerd stuitte Barendrecht 8 al direct op een aangename verrassing in de vorm van Mark Vijlbrief, alias ‘Psycho’, de verloren zoon van het elftal. Hij kwam het team verblijden met een bezoekje, iets wat hij slechts een keer eerder gedaan had sinds zijn genoodzaakte vertrek.

En later was ook daar verloren zoon nummer twee: Dave ‘De Zoon van Hercules’ Coelers. Met onder meer deze mannen en later nog Luc ‘Mr. Korfbal’ van Vreeswijk, beschikte Barendrecht 8 over een fanatieke achterban. Aan de support zou het vandaag hoe dan ook niet liggen.

Verrassende opstelling
De opstelling loog er ook niet om; Dylan ‘Blow my Whistle’ stond namelijk vandaag niet aan de fluit, maar centraal achterin, vergezeld door Den Ouden (nieuwe bijnaam in de maak). Wesley weer als vanouds op de goal, met een klein addertje onder het kunstgras: ”Ik doe niet veel hoor jongens; ik zal niet uitkomen en duiken zal zeldzaam zijn.” En ook de positie van De Rennende Rukker, die vanaf speeldag één op linksback stond, was veranderd: vandaag stond hij rechtsback. Was dit een fout? Nee, zeker niet. ”Wij hebben vernomen dat De Rennende Rukker nogal de neiging heeft om alles met zijn rechterbeen te doen, ook al staat hij op links. Dit zou voor de nodige problemen zorgen bij het aannemen en overspelen van de bal, iets wat wij niet op dit niveau kunnen permitteren”, verklaart Martin ‘Big Spender’ Seltenrijch namens de clubleiding. ”Met hem op de rechtsback-positie hebben we een fysiek sterke speler die positioneel goed uit de voeten kan. Wij hopen met deze wijziging ook een einde aan zijn neerwaartse spiraal te maken, die onzes inziens werd veroorzaakt door zijn handicap; Rukker is stijf rechts.”

Barendrecht opent zwak
Het eerste fluitsignaal: wij weten niet meer wie er aftrapte. Wel dat Kevin ‘De Tovenaar van Barendrecht’ met de fluit aan zijn mond stond en zijn aderen tot de nok toe gevuld met vet door de grote portie kibbeling die hij die ochtend samen met Jordi ‘De Pitbull’ Woerts verorberde. Zo betrokken als hij is nam hij het initiatief om deze taak van ‘Blow my Whistle’ over te nemen, zodat laatstgenoemde zijn eerste opwachting als speler kon maken op de velden van BVV Barendrecht.

Beide teams oogden behoorlijk aan elkaar gewaagd gezien de jeugdigheid en fysieke gesteldheid. Zij gingen dan ook graag de uitdaging met elkaar aan. Het balletje ging bij beide ploegen lekker rond, waarop om de beurt de verdedigende partij op jacht ging naar de bal. Precies zoals een potje voetbal hoort te verlopen als je het ons vraagt.

Het duurde even voordat Brielle eindelijk de interne strubbelingen bij Barendrecht wist te bestraffen, maar toen het gebeurde, gebeurde het ook goed. Na de zoveelste keer op simpele wijze het middenveld omzeild te hebben, werd de snelle linksbuiten weggestuurd met een nauwkeurige steekpass. Rukker ging er in volle vaart op af, maar het was al te laat. Vlak voordat Rukker ter plaatse was vuurde de linksbuiten de bal op het doel af: vol op de paal! De bal vloog door het zestienmetergebied, waarna de snelle spits van Brielle voor onze Dylan ‘Blow my Whistle’ kwam en de score opende. 1-0 voor Brielle. Barendrecht in zak en as.

Het wilde maar niet vlotten bij Barendrecht dus werden Rick ‘De Beuker’ en Toni ‘De Jongeling’ na dertig minuten ingebracht. Maar ook die konden het verschil niet maken. Onderlinge frustraties, ook van seksuele aard, namen toe. Jordi ‘De Pitbull’ besloot in te grijpen. ‘’Ey boys, wat is dit nou? Het staat 1-0, er is helemaal niks aan de hand. Koppies omhoog.’’

Neusje voor de goal
De gemoederen tussen Barendrecht en Brielle liepen steeds hoger en hoger op. Een handgemeen bleef uit. Wel werd er door scheidsrechter Valk een nodige vrije trap aan Barendrecht toegekend na een zoveelste overtreding van Brielle, ditmaal op De Beuker. Patrick was de aangewezen persoon om deze vrije trap te benutten en de bal net boven het muurtje te plaatsen, zodat hij in het uiterste hoekje zou vallen en dus onhoudbaar voor de keeper. Maar dit gebeurde niet. De bal ging in de richting van het menselijke muurtje en wist deze te omzeilen, waarna Mark ‘Waar is de Brand’ alleen nog maar zijn neu… hoofd tegen de bal aan hoefde te zetten en met een enthousiaste kopbeweging de stand weer gelijktrok: 1-1, in onze optiek in het voordeel van de thuisploeg.

En met deze stand en de wijze woorden van Jordi, ging Barendrecht 8 de rust in. Tijd om te evalueren.

‘Doen waar we goed in zijn’
De sfeer was onheilspellend gemoedelijk in kleedkamer 12 van sportpark de Bongerd, waar Barendrecht 8 zich voor deze middag ophield. Spelers zaten verspreid over de kleedkamer en praatten over alles behalve de wedstrijd. De Graseter had een veganrecept ontdekt ter vervanging van een kapsalon, Verleider pronkte weer met de schatjes die hij de vorige avond aan de haak had geslagen en The Undertaker Mastenbroek vertelde de wildste verhalen over Bern, waar hij eerder die week was geweest voor de uitwedstrijd van Feyenoord.

Dit alles tot ongenoegen van scheidsrechter Valk. ‘’Kom allemaal even bij elkaar, we moeten de wedstrijd bespreken’’, begon hij zijn verhaal op geïrriteerde toon. ‘’De passing gaat slecht, we zijn steeds te laat bij de bal en we laten onze man lopen, dit kan zo niet langer.’’ Maar hoe moest het dan wel? ‘’We moeten doen waar wij goed in zijn’’, waren de nietszeggende aanwijzingen van Valk. Waarop ook Jordi en Tommy het een en ander inbrachten, waarna de boodschap duidelijk werd: harder de duels in, een tandje bij en druk zetten.

Alles of niets
Wilde Barendrecht zich een weg omhoog vechten op de ranglijst, dan moest er nu toch echt wat gebeuren. Ditzelfde gold voor Brielle, dat ergens onderaan bungelde. Beide partijen waren dan ook gebrand om de genadeklap uit te delen.

Beide ploegen waren – cliché genoeg – aan elkaar gewaagd, maar de kansen waren er toch echt in het voordeel van Brielle. Zij het dat ze deze meermaals finaal naast schoten, alhoewel dat was ‘afgedwongen’ volgens inmiddels keeper Patrick de Reus. Wij houden het op onkunde van deze enthousiaste amateurvoetballers uit Brielle.

Een wonder
Gelukkig leek Barendrecht wel weer haar zaakjes op orde te hebben. Brielle wist haar kansen dus niet af te maken en Barendrecht wist er maar weinig te creëren. Maar het was in ongeveer de tachtigste minuut dat er een wonder gebeurde. Weer was Valk genoodzaakt om een vrije trap toe te kennen aan Barendrecht. Toni mocht ‘m na lang aandringen nemen. ‘’Ik word ook betaald’’, was zijn argument. De bal belandde bij ‘Blessa’ Pelkman, die iets deed dat veel weghad van een halve omhaal. Wonder boven wonder ging de bal niet richting doel, maar kwam deze terecht bij de meer dan gretige Fierinck, die uit leek te zijn op een doelpunt. Niet om zijn team naar de overwinning te helpen, maar vanwege de financiële bijkomstigheden. Fierinck voetbalt namelijk op commissiebasis bij Barendrecht 8, een soort ‘no cure no pay’, om hem eraan te herinneren dat de brandweer leuk is voor erbij maar dat hij de echte brandjes namens Barendrecht 8 op het voetbalveld moet blussen. ‘’Ik ga verhuizen dus ik heb geld nodig’’, liet hij nog voorafgaand aan de wedstrijd weten.

Terug naar de wedstrijd.

De bal belandde dus bij ‘Waar is de Brand’, die ‘m zelfverzekerd wist binnen te schieten en daarmee Barendrecht op voorsprong bracht én tot een hoogtepunt van jewelste. 2-1 voor de thuisploeg en een furieus Brielle. ‘’Het voelt erg goed om te weten dat ik het nog in me heb’’, vertelde hij naderhand over zijn gevoel bij dit doelpunt.

De laatste circa tien minuten gingen sportief gezien hard aan toe. Barendrecht wilde in het beste geval de score handhaven en Brielle wilde hem gelijktrekken of zelfs de drie punten mee naar huis nemen. Dit alles zat er voor Brielle helaas vandaag niet in. De drie punten bleven op sportpark de Bongerd en lanceerde hiermee Barendrecht 8 naar de derde plek op de ranglijst.

Dave ging na afloop van de wedstrijd gelijk naar huis dus het feest in de kleedkamer kon beginnen. Een prullenbak ging van hand tot hand, de bidons werden geleegd en de polonaise werd gelopen onder het genot van luidkeels voetballiederen mee te zingen.

Volgende week reist Barendrecht 8 af naar Oostvoorne om het tegen OVV 3 op te nemen, dat met een wedstrijd meer en drie punten minder ver onder Barendrecht op de ranglijst genoteerd staat. Bent u erbij? Wij in elk geval. Tot de volgende keer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.