Club Brugge

Club Brugge – Panathinaikos:

Soms komt een bezoek aan een wedstrijd wel heel onverwacht en wist je niet eens dat die gepland stond. Ik was die dag in het prachtige Salerno aan het Italiaanse vaste land toen ik een bericht kreeg of ik zin had in een avondje Club Brugge – Panathinaikos. Uiteraard altijd goed en zonder te weten dat de eerste wedstrijd in 2-1 was geresulteerd vond ik het allemaal goed. Het Jan Breydelstadion had ik vorig jaar voorbij zien komen in een documentaire over Cercle Brugge en ik vond het zeker de moeite waard dit stadion eens te bezoeken. Bij terugkomst op dinsdag zag ik wat de eerste wedstrijd was geworden en dit voorspelde veel goeds. Club Brugge werd gecontacteerd en daar we geen kaarten konden kopen via Internet zouden er nog genoeg zijn op de wedstrijd dag aangezien, zo zijn de verkoopster, het stadion alles behalve uitverkocht geraken.

Op de wedstrijddag kwamen we via het officiële Twitter kanaal van de club erachter dat er nog slechts 2500 kaarten beschikbaar waren. Wederom contact gezocht met de telefoniste die wist te vertellen dat er genoeg kaarten waren voor Nederlanders die zouden komen. Jullie raden het al want toen we onderweg waren naar de Belgische stad lazen we dat de kaarten uitverkocht waren. Het zat ons niet mee en ondanks dat we beter konden omkeren besloten we toch door te rijden in de hoop dat het zou lukken. Vraag me niet hoe maar bij het loket aangekomen waren er nog genoeg kaarten beschikbaar dus kregen we voor de prijs van 10 euro per kaartje toch nog onze kaarten en konden we eindelijk het Jan Breydel stadion betreden.

Als we dachten dat we daarmee alle ellende hadden gehad dan hadden we het mis. We zaten direct naast de meegereisde supporters van Panathinaikos en toen we onze stoelen opzochten kwamen we tot de schrikbarende ontdekking dat we maar voor de helft het veld konden zien. Het uitvak was namelijk omheind met een stalen constructie die, op aandringen van de UEFA, geplaatst moest worden. Tot zover kan ik mee gaan maar dat je dan een stoel verkoopt met maar zicht voor de helft, dat is onacceptabel. En dan te bedenken de aanwezige stewards, ik begrijp wel die mensen kunnen ook niets doen aan het feit dat een commercieel persoon het in ze hoofd haalt een plek te verkopen met 70% zicht, ook niets voor mij konden betekenen. Ik moest het er maar mee doen en als ik zou blijven staan zou de Flikken me vanzelf weg komen halen. Kijk dat is nog eens klantvriendelijk te werk gaan. Ik besloot net zolang te wachten tot de wedstrijd begonnen was en dan maar even aan te kijken wat er zou gaan gebeuren. Zouden mensen blijven staan of zouden er wellicht toch nog genoeg plaatsen overblijven. Gelukkig voor mij bleef iedereen staan en ondanks dat de stewards er alles aan deden de mensen te laten zitten, dit moest volgens Uefa richtlijnen, ging het ze niet meer lukken. Een geluk anders durf ik niet te zeggen dat ik gebleven was. Ik hoef echt geen skybox of stoelverwarming maar ik moet wel het hele veld kunnen zien. Gelukkig hoefde we niet na te denken over een eventueel vertrek.

De wedstrijd was vanaf begin tot eind spectaculair en dat kwam voornamelijk door de enorme beleving bij de Club Brugge supporters. Wat een heerlijke sfeer brachten die aan deze wedstrijd toe. Uiteraard waren de meegereisde Grieken ook goed te horen alleen hadden die meer de megafoon cultuur waar ik zelf niet echt een fan van ben. De eerste helft van de wedstrijd ging zo voorbij met kansen over een weer. Het was een leuke open wedstrijd waarbij beide ploegen wisten wat er op het spel stond.

De tweede helft was nog niet aangebroken of het oorverdovende geluid kwam al weer van de tribunes. Ik heb me de gehele wedstrijd vermaakt en genoot van de pure passie. Iedereen had er vertrouwen in en dit sloeg over naar het veld waar Club heerste over het veld. Toen in de 53ste minuut de 1-0 werd binnengekopt door Cools ontplofte het stadion. Club Brugge stond met een been in de volgende ronde en dat wilden ze weten ook. Gelukkig voor ons bleef Club Brugge voetballen en probeerde het niet de 1-0 vast te houden. Nog geen 5 minuten later werd een vrije trap van Vazquez van richting veranderd en stond de 2-0 op het scoreboard. Er werd gefeest, gedanst en gezongen en iedereen was in opperste vrolijkheid.

Vanaf de 2-0 was het voor ons toch even spannend want in het geval Panathinaikos de 2-1 zou maken betekende dit een verlenging en dat was iets waar we, met oog op de lange terugreis, echt niet op zaten te wachten. Voor ns kwam de 3-0 van invaller Oulare dan ook als een bevrijding en was het definitief dat Club Brugge door ging naar de volgende voorronde van de Champions League. Een mooie prestatie van de Belgen die vanaf minuut een hebben gevoetbald voor wat ze waard waren. Een geweldige beleving en wilskracht liet zien dat je het de tegenstanders uiterst moeilijk kan maken. Mocht in de volgende ronde het grote Manchester United langskomen en Club speelt op deze manier dan gaat het nog heel spannend worden.

Het Jan Breydel stadion is echt een aanrader wat mij betreft. Prachtige open hoeken en een lange steile tribune zonder dak. Het deed me een beetje denken aan een Spaanse tribune zoals ze die hebben in het Vicente Calderon en Mestalla, uiteraard niet zo stel maar wel zo mooi.

Het was een prachtige wedstrijdbeleving die met stip binnenkomt op nummer 1 van bezochte wedstrijden in België. De club, de supporters en het stadion waren in een woord perfect. Wij wensen Club Brugge alle succes met het bereiken van de Champions League groepsfase want als ze zo spelen hebben ze daar alle recht op.

Wedstrijd: Club Brugge – Panathinaikos
Uitslag: 3-0
Toeschouwers: 29000 toeschouwers
Bijzonderheden: Ruud Vormer bleek toch te kunnen voetballen. Club Brugge speelde geweldig en liet Panathinaikos geen moment in de wedstrijd komen.