Newport County

Newport County – Leeds United

Rodney Parade, ik was er al eens. Op een regenachtige vrijdag ergens in februari. De hoofd wedstrijd van het weekend was de derby tussen Swansea en Cardiff City en aangezien Newport County op de vrijdag avond zou spelen kwam het allemaal mooi uit. Newport County – Fleetwood Town op een koude vrijdag avond, wat wilt een mens nog meer. Eenmaal aangekomen na een rit van maar liefst 7,5 uur bleken de lichten niet aan te staan. Het was pik donker en geen mens op straat. Er hing 1 klein blaadje aan de ticketbox waarop stond ‘’ Postponed due to waterlogged pitch’’. Tijdens het Groundhoppen heb je altijd wel eens een tegenslag, toch kwam deze wat harder aan dan andere. 7.5 uur lang een drama rit gehad met meer file dan schapen en geloof mij, dat is tamelijk zeldzaam in die omgeving. Nog altijd denk ik er aan terug. Niet vanwege het missen van Newport County, wel vanwege 1 man. Jamie Vardy speelde destijds bij Fleetwood Town, ja zeker de Jamie Vardy die jaren later kampioen werd van de Engelse Premier League…….

Newport County moest dus maar eens snel nogmaals bezocht worden en toen het FA Cup programma bekend werd en de ploeg Leeds United lootte wist ik het zeker, het zuiden van Wales stond weer op de lijst voor een bezoek…..

Het was koud, heel koud maar een uitverkocht Rodney Parade maakte veel goed. Leeds United had ruim 1000 supporters meegenomen voor een bijna 9 uur durende round trip. Het stadion heeft enkel met de Hazzel stand een tribune die er echt toe doet wat mij betreft. Volgepakt zoals het nog niet eerder was, veel supporters gespannen voor de wedstrijd. Rodney Parade was er klaar voor, ik had er enorm veel zin in. Zelfs de kou kon dat niet in de weg staan.
Leeds United staat bekend om haar enorme fanatiek achterban en deze was ook vandaag, ruim 500km van huis, weer ruim vertegenwoordigd. Leeds maakte dan ook veruit de meeste sfeer en dat was tegen de verwachting in. De wedstrijd was slecht zoals je mag verwachten op dit niveau. Met Anita en Grot stonden er bij Leeds United twee oude bekende op het veld. Aardig afgezakt wanneer je het mij vraagt en ook in deze wedstrijd waren beide dramatisch. Leeds United kwam al snel op een 0-1 voorsprong en haar daarmee de wedstrijd geheel in eigen hand. Eigenlijk gebeurde er verder niet heel veel, Newport County probeerde wel maar had nauwelijks iets in te brengen. We gingen rusten met een 0-1 en alles wees op een gemakkelijke overwinning voor de uitploeg.

Halverwege de tweede helft leek Leeds United vooral zichzelf in slaap te brengen. Newport County werd steeds brutaler en kreeg wat kleine kansen. Gelukkig voor ons gebeurde waar wij op hoopte. Newport County maakte de 1-1 en en eindelijk kwam het los. Supporters vierde het doelpunt als overwinning en wij genoten met volle teugen. De 1-1 zou zorgen voor een replay dat gezien kan worden als een een enorme verrassing. Newport hield gemakkelijk stand en een replay kwam steeds dichterbij. Iedereen hield al rekening met een trip naar Eiland Road tot dat uit het niets ineens de 2-1 binnen werd gewerkt. Wat een explosie gaf dit, mensen vielen over elkaar heen en rookbommen verschenen op de tribune. Newport County, een team van het vierde niveau, stond met 2-1 voor tegen het grote Leeds United. Een stunt dat niemand had voorzien, althans bijna niemand getuigen mijn eerdere bericht……

Het laatste fluitsignaal klonk, Newport County zorgde voor een grote stunt op een volgepakt Rodney Parade. Het enige wat ik nu nog wilde was die Pitch Invasion. Een veld bestorming stond al tijden hoog op de lijst. Zioets gebeurd, heb je niet voor het zeggen. De eerste mensen sprongen over de reclameborden en ook ik kon het niet laten. Prachtig om eens mee te mogen maken. Een volgepakt stadion, een verrassing die bijna niemand had voorzien en een Pitch Invasion als afsluiter. Wat een heerlijk toernooi is de Fa Cup toch…..

Newport County – Leeds United 2-1
Rodney Parade
FA Cup Round 3 Proper