Swansea City

Swansea City – Cardiff City

Wales een land van in het westen van Groot Brittannië met een totale oppervlakte van 20.761km².  Heeft rond de 3 miljoen inwoners, haar eigen vlag een eigen taal maar valt derhalve onder het Verenigd Koninkrijk. De hoofdstad is Caerdydd of te wel Cardiff en heeft 302 000 inwoners. Wales heeft slechts enkele grote steden en staat bekend als een van de ruigste landen in Europa. Het binnenland is erg dun bevolkt en staat bekend om haar prachtige cultuur. Leuk weetje is dat Wales het dorp heeft met de langste naam van Europa te noemen: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.

Tot zover alle standaard informatie over het land Wales. Wij gingen er natuurlijk heen voor het voetbal.
Het voetbal in Wales is niet van een al te hoog niveau als ik de verhalen moet geloven. Zelf zijn we er nooit geweest en hebben we geen wedstrijd gezien dus moeten we het slechts doen met de verhalen. De Welsh Premier League is de hoogst haalbare competitie in Wales en heette tot 2002 de League of Wales. Een competitie die opgericht is in 1992 en bestaat uit 18 teams. De oprichting ging niet van harte vanwege de geografische ligging van het land. Voor clubs en supporters is het uiterst lastig om van noord naar zuid te reizen waardoor veel Noordelijk gelegen voetbalclub liever met de Engelse competities gingen meespelen. Op dit moment zijn er nog een aantal teams die meespelen in de Engelse voetbalcompetities waarvan Swansea City en Cardiff City de twee bekendste zijn. Van de huidige teams die nog spelen in de Welshe competities zijn The New Saints FC, Barry Town en Bangor city de meeste succesvolle na de oprichting van de nationale voetbalcompetitie.

Swansea City en Cardiff City zijn niet bepaald twee clubs die goed met elkaar liggen. Zoals gezegd zijn beide teams nog steeds spelend in de Engelse competitie en zijn we sinds de eerste derby van 1912 inmiddels 107 derby’s verder. Toen in 2013 Cardiff City kampioen werd in de Championship zou het daarop volgende jaar de eerstekeer zijn dat beide teams elkaar ontmoette op het hoogste niveau. Vooraf aan dat seizoen hadden wij al gezegd dat we hier hoe dan ook van getuige wilden zijn . Daar de wedstrijd in Cardiff te vroeg kwam besloten we om alles op alles te zetten om in het Liberty Stadium te Swansea aanwezig te zijn. De Derby van South Wales moesten we zien.

Het was een kleine moeite om uiteindelijk aan kaarten te komen voor deze wedstrijden door de mogelijkheden die vanuit Nederland worden geboden door Mede eigenaar John van Zweden via het project Visit Swansea. Normaliter zijn we niet zo van het kopen via bedrijven of organisaties maar deze leek ons zeer betrouwbaar en kon er uiteindelijk voor zorgen dat wij deze wedstrijd zonder enige problemen konden zien. De wedstrijd stond gepland voor 8 februari 2014 en wij als groundhoppers zouden de Vliegendekeeper niet zijn om te kijken hoe we het best konden plannen om nog een of twee andere wedstrijden te bekijken. We besloten dan ook de wedstrijd per auto te gaan bezoeken om op vrijdag eerst een bezoek aan Stonehenge te brengen, vervolgens naar Newport te rijden voor de wedstrijd Newport County – Fleetwood Town om uiteindelijk s ’avonds aan te komen bij ons hotel in Swansea. Een trip via het zuiden van Engeland richting het zuiden van Wales en een kleine reis van 800 km.

Op vrijdag 7 februari vertrokken wij richting Calais waar we de Eurotunnel zouden pakken richting Engeland. Rond de klok van 1 kregen we al snel vervelend nieuws vanuit Newport waar ze hadden besloten om rond de klok van 5 uur een laatste Pitch inspection te houden. De regenval in Wales van de afgelopen weken was dusdanig slecht dat doorgaan van de wedstrijd alles behalve zeker was. Wij reden ondertussen via Zuid Engeland richting Stonehenge waar we onze eerste bezichtiging hadden. Daar het betalen van 25 pond en een 2 uur durende rondtour met honderden Chinezen ons iets te veel van het goede leek besloten we het op onze eigen manier te bezichtigen. Vanaf een afstand, diep in de modder weg gezakt zagen we de bezienswaardigheid en werden de nodige foto’s gemaakt. Deze bezienswaardigheid konden we maar mooi weer van onze lijst af strepen.

Na een bijna 10 uur durende reis kwamen we uiteindelijk rond de klok van 7 uur aan in het Welshe Newport. Aangekomen bij het stadion werd al snel duidelijk waar we bang voor waren. Het was een uitgestorven plek en de lampen stonden uit. Dat de wedstrijd inmiddels was afgelast dat werd ons wel duidelijk. Helaas het zat niet mee, we zouden op deze trip de wedstrijd Newport County – Fleetwood town aan ons voorbij moeten laten gaan en gingen enigszins teleurgesteld richting Swansea en ons hotel.

Na de vrijdag avond te hebben doorgebracht in de pub besloten we op zaterdag vroeg op pad te gaan om de stad Swansea te verkennen. Uiteraard gingen we als eerste naar de plek waar ooit het prachtige Vetch Field heeft gestaan. Dat ik iets gemist heb in me leven werd toen wel duidelijk. De plek waar ooit het stadion stond ademde voetbal. Oude turnstiles, muurschilderingen en zelfs het bekende swansea huis stond er nog. Van Vetch Field heb ik vele foto’s en beelden gezien waaronder de documentaire van de NOS ‘’ That Final Day ‘’ uit 2003. The Vetch een stadion met maximale capaciteit van 1200 toeschouwers, werd gebruikt vanaf 1912 en werd in 2005 voor het laatst bespeeld door Swansea City en Wrexham.

Na de historie te hebben gevoeld op de plek waar ooit Vetch Field stond gingen we via de kust en de stad richting het Liberty Stadium. Mooie wandeling waarbij je de spanning van deze beladen derby voelde. Politie en supporters stonden op elke hoek van de straathoek en de cafés stonden afgeladen met indrinkende supporters. Het was vier en halfuur voor de wedstrijd maar aan iedereen zag je dat dit de belangrijkste wedstrijd van het jaar was. Het was de 107de ontmoeting tussen beide teams, de eerste Swansea – Cardiff op het hoogste niveau en het was nog niet eerder voorgekomen dat een team in competitie verband twee keer de derby won in hetzelfde jaar. Goed nieuws voor de Swansea supporters die hun team eerder zagen verliezen in Cardiff.

Swansea City opgericht in 1912 onder de naam Swansea Town afkomstig uit zuid Wales met als bijnaam The Jacks of The Swans. Swansea, spelend in de Engelse Football League, speelde vele jaren van hun bestaan in de lagere Leagues en hadden weinig tot geen succes. Aan het einde van het seizoen in 2003 was de club zelfs op sterven na dood. In de laatste thuiswedstrijd had het slechts 1 punt voorsprong op Exeter City en daarmee degradatie naar het Non League Football. Die laatste dag werd er door toedoen van twee strafschoppen gewonnen met 4-2. Swansea City bleef in de Football League en zou mede onder de leiding van Nederlander John van Zweden positieve resultaten boeken op sportief en financieel gebied.

De jaren na de overleving in de Football League werden steeds succesvoller. In het jaar 2004 / 2005 werd promotie naar de League 1 afgedwongen en verliet de club tevens The Vetch voor het grotere Liberty Stadium. Wat betreft voetbal nostalgie en historie een grote teleurstelling maar financieel gezien een enorme stap voor de club uit Swansea. 2 jaar later veroverde Swansea de titel in de League1 en was het sinds jaren weer terug op het tweede niveau. Na twee jaar net Playoffs te zijn misgelopen was het in het jaar 2010/2011 dan eindelijk zover. Op Wembley wist Swansea City – Reading te verslaan en was de club eindelijk weer op het hoogste niveau in de Engelse Football League. Na jaren van onzekerheid waren daar na 2003 alleen maar succesvolle jaren en was de club eindelijk terug naar waar het wilde zijn.

Het Liberty stadium lijkt in de verste verte niet op het oude Vetch Field. Het stadion dat een capaciteit van 20.532 toeschouwers heeft ligt net iets aan de rand van Swansea. Het stadion wordt naast voetbal gebruikt voor Rugby en  concerten en heeft vooral een multifunctioneel uiterlijk. Het stadion ademt weinig wat voor mij Engels voetbal betekend. Weinig pubs in de buurt en het kwam meer over op een bedrijven kantoor dan stadion. Nee voor mij heeft het niets weg van het eerdere stadion dat ik slechts op foto’s heb mogen zien. Daarnaast begrijp ik eens te meer dat in het huidige voetbal clubs genoodzaakt zijn tot de verhuizing naar dergelijke stadions. Helaas zal het gemis van het nooit zien van The Vetch altijd blijven en zal ik het moeten doen met slechts de restanten die er nog waren.

De wedstrijd was een prachtige derby met liederen over en weer. Een ware strijd op het veld en de pure passie bij de supporters. Ik heb genoten van een schitterende wedstrijd met Swansea City als de betere partij. Bij rust was het nog 0-0 maar dit zou aan het begin van de tweede helft snel veranderen. Door doelpunten van Routledge, Dyer en hoe kan het ook ander Wilfiried Bony werd het uiteindelijk 3-0 en was het feest compleet. Het liberty stadium schudde op haar grondveste en de vreugde was enorm. We waren getuige geweest van de South Wales Derby op het hoogste niveau in een ongekende strijd en passie op het veld. We hadden genoten van beide clubs, de liederen en toch ook wel van het stadion. Toch konden we tijdens de terugreis niets anders zingen dan over Vetch Field. Swansea City met een prachtige historie die tegenwoordig vooral vooruit en naar boven kijkt. Wij gingen ons opmaken voor een terugreis van 800 kilometer richting Nederland.

Swansea, oh Swansea, oh City said I
I’ll stand there on The North Bank until the day I die
take me to The Vetch Field, way down by the sea
where I will follow Swansea, Swansea City

Wedstrijd: Swansea City – Cardiff City
Stadion: Liberty Stadium
Toeschouwers: 20 402 toeschouwers
Man of the Match: Wilfried Bony
Bijzonderheden: Tommy Beugelsdijk was een van de aanwezige naast ons en had het liefst zelf het veld op gegaan om mee te spelen in deze geweldige derby