Hellas Verona

Op bezoek bij de kampioen van 1985

Hellas Verona Football Club was ooit de kampioen van Italië. Van die glorietijden is helaas maar weinig meer over. De club verkeerd de laatste jaren steeds vaker in problemen met enkele degradaties tot het gevolg. Toch heeft de club voor mij altijd iets speciaals. De bloed fanatieke aanhang, het ‘lelijke’ Bentegodi en de romantische binnenstad. Verona stond hoog op de lijst en toen ik Bologna kon combineren met een wedstrijd van Hellas was de keuze snel gemaakt. Een uitverkocht stadion op de een na laatste avond van het jaar 2017. Wat wilt een mens nog meer?

Ruim 2 uur voor de wedstrijd liep ik richting het stadion. Het ‘voorplein’ was uiterst druk en iedereen genoot van wat te eten, drinken en elkaar. De sfeer was goed en beide supportersgroepen liepen gemoedelijk door elkaar heen. Ik besloot na wat te hebben gegeten het stadion in te gaan. Het stadion was niet mooi, wel indrukwekkend. De Curva zat al goed vol en ook het uitvak was uitverkocht. De sfeer zat er ruim een uur voor de wedstrijd al goed in en er werd fanatiek over en weer gezongen naar elkaar. Van mij mocht het wel beginnen……

De wedstrijd was niet van een hoog niveau. Juventus wist al snel het net te vinden en ging daarna, zoals we dat van Italianen mogen verwachten, achterover hangen. Ze lieten Hellas voetballen en probeerden, zonder al te veel inspanningen, naar de 0-2 te counteren. Ik was blij toen het rust was, even wat anders dan 22 spelers die alles behalve wilde voetballen. De tweede helft was stukken beter. Hellas begon fel en werd steeds gevaarlijker. Dit werd nog voor het uur beloond toen Caceres, oud speler van Juventus, verwoestend uithaalde en de bal binnenschoot. Stadio Marco Antonio Bentegodi ontplofte en mensen vielen elkaar in de armen. 1-1 tegen het gehate Juventus werd nu al gevierd als een overwinning. Het was mooi om mee te maken, mooi om die mensen zo gelukkig te zien! Het was slechts van korte duur… Juventus deed voor de gelijkmaker niks en wachtte op de toevallige 0-2. Toen deze niet kwam en Verona gelijk maakten besloot de oude dame weer gas bij te zetten. Resultaat? Een 1-3 uitslag en zeeën van kansen. Hellas Verona had niets meer in te brengen en moest zich koesteren met slechts 1 doelpunt vanavond…. 1 doelpunt die ik niet had willen missen want de vreugde explosie was meer dan de moeite waard om mee te mogen maken…. Soms kan je genieten van slechts de kleine dingen…..

Nee, Hellas Verona is geen hoogvlieger meer deze dagen. Ooit kampioen van Italië maar nu, wederom, aan een zijden draadje in de Serie A. We zijn er nog niet maar het beloofd alles behalve rooskleurig te eindigen dit seizoen…. Ik ben blij er geweest te zijn en raad het iedereen aan. Hellas en vooral de stad zijn uiterst de moeite waard om eens te bezoeken. Het zal je niet teleurstellen…..

Hellas Verona – Juventus 1-3
Stadio Marco Antonio Bentegodi
Serie A