Pogon Szczecin

Pogon Szczecin – Slask Wroclaw
Florian Kryger Stadion

Als een kind zo blij was ik toen de verschuivingen voor Polen voorbij kwamen. Op tweede paasdag zou Pogon Szczecin namelijk thuis spelen. Pogon stond, eigenlijk het stadion, al heel lang hoog op de lijst en meerdere keren plande ik een trip richting deze club. Altijd kwam er iets tussen waardoor ik de trip uiteindelijk moest omgooien. Dit keer niet! Pogon heeft de plannen voor een nieuw stadion dus wilde ik geen enkel risico nemen. Op tweede paasdag zou ik eindelijk Pogon Szczecin bezoeken en daar was ik maar wat blij mee.

De Poolse voetbalcultuur die wij kennen vanuit Nederland gaat vaak samen met veel Pyro, enorme groepen hooligans en veel gezeik op de tribunes. Geen van deze vooroordelen zijn van toepassing op Pogon. Hier overheerst vriendelijkheid en een relaxte sfeer. Het was de eerste keer dat ik in aanraking kwam met het Poolse voetbal en ik zal hem niet snel vergeten. Een pracht van een stadion, bbq’s die stonden te roken en ik kon genieten van slecht voetbal in de brandende zon. Pogon had het allemaal die middag!

De wedstrijd was slecht, de support vanaf de tribunes was het eerste kwartier enkel en alleen schelden. Toen na een kwartier de tribunes ineens bestormd werden en de capo zijn plek innam kwam er onverwachts toch aardig wat sfeer. Er bleek landelijk een protest te zijn tegen wetgeving voor voetbal supporters waardoor men het eerste kwartier een boycot had afgekondigd. Voor mij geen probleem want het maakte de sfeer erna alleen maar fanatieker. Een sfeer die ik alles behalve bij deze club had verwacht.

De wedstrijd was niet om aan te zien. Toch genoot ik van iedere minuut en dat kwam vooral door de beleving op de tribunes. Fanatieke supporters, BBQ’s achter de tribunes, lekker weer en een prachtig stadion. Deze wedstrijd had alles en ik was blij deze te hebben mogen meemaken. De wedstrijd eindigde in een 3-2 overwinning voor de thuis ploeg en daarmee kwam er een einde aan dit prachtige weekend. Ik had mij geen betere afsluiter kunnen wensen. Alles klopte! Pogon Szczecin had alles en iedereen die kan raad ik aan om er snel langs te gaan. Een prachtige club en bovenal een prachtig stadion!