NK Domzale

NK Domzale – Olimpija Ljubljana 0-1
Sportni Park Domzale

Iemand wel eens van de 1. Slovenska Nogometna cup gehoord? Misschien helpt het als ik de clubs NK Domzale of Olimpija Ljubljana noem? Juist ja, onbekend voetbalterrein voor velen, in een competitie / beker met een mindere staat van dienst dan dat wij gewend zijn.

De clubs zullen wellicht bekend voorkomen maar persoonlijk denk ik, buiten de doorgewinterde groundhoppers, dat niet veel mensen van dit beker toernooi hebben gehoord. Toch besloot ik, op een koude oktober avond, af te reizen naar Spotni Park in Domzale, voor een verschrikkelijk slechte wedstrijd maar ook daar kan ik van genieten.

Domzale was niet bepaald gepland om te bezoeken op een doordeweekse avond. Mede vanwege het feit dat wij met de auto richting Rijeka trokken, Feyenoord speelde daar een Europa League wedstrijd tegen NK Rijeka, kwamen wij uit in Slovenië. Op het moment van mijn bezoek was NK Domzale de nummer 1 en haar tegenstander van die avond de nummer 2. Een topper in de competitie maar niets was minder waar. NK Maribor, de topclub in Slovenië, had namelijk op het moment van spelen maar liefst 6 wedstrijden minder gespeeld vanwege hun Europese campagne. Schijn bedriegt zullen we maar zeggen….

Het dorp Domzale, net iets boven Ljubljana, is niet heel veel. Wel moet eerlijk gezegd worden dat ik verbleef in een werkelijk schitterend hotel met alles erop en eraan. Alles behalve prijzig zoals je dat mag verwachten van Slovenië.

Na aankomst vertrok ik direct richting het stadion dat op slechts 400 meter van het hotel lag. Het stadion van de plaatselijke trots is sinds 2004 gerenoveerd en wordt omringd door een sintelbaan. Een oud huisje waar de omroeper in zat en een vervallen scoreboard. Sportni Park was geen hoogvlieger en had slechts twee tribunes met een totale capaciteit voor 2813 toeschouwers. Het leek vanavond ook niet echt druk te worden ondanks de prijzen van slechts 4 euro per kaartje.

Na allen een sjaal als herinnering te hebben gekocht, deze wil je uiteraard hebben, stonden we met ze 5-en op het vak. Het ” I wanna go home” werd meerdere malen ingezet en we hadden een geweldig begin van de avond. Helaas bleef de tribune aan de overkant leeg waardoor we geen mooi zicht hadden op de hoofdtribune. Toch wist ik stiekem mee te lopen met de Vips waardoor een aantal foto’s worden vastgelegd van de hoofdtribune. Olimpija had een mannetje of 150 meegenomen en slechts een aantal fakkels tot hun beschikking. Gelukkig waren zij er want van de sfeer van de thuissupporters hoefden we het niet te hebben deze avond.

De wedstrijd stond zoals vermeld in het teken van de kwart finale in de beker van Slovenië.
Deze kwart finale wordt gespeeld over twee wedstrijden en vanwege het feit dat wij de eerste bezochten was er weinig spanning die avond.

De wedstrijd was op ze zachtst uitgedrukt van een verschrikkelijk niveau waarbij de aanwezige supporters alles behalve vermaakt werden.  Wij hadden er wat minder moeite mee en genoten vooral van alles er om heen. Op het veld had ik al snel een held gevonden. De enige man op zwarte schoenen was de lange kale verdediger Aris Zarifovic. Het mooie van alles was dat hij uit een scrimmage uiteindelijk ook nog eens de 0-1 eindstand binnen schoot.  Domzale – Ljubljana eindigde die avond in een 0-1 en daar konden wij genoegen mee nemen.  Het was een uitzonderlijke ervaring in een verschrikkelijke wedstrijd maar mochten het toch maar meemaken.

Na de wedstrijd verbleven wij nog een hele dag in Slovenië. Slovenië is echt schitterend  als grote onbekende. Het is zeker de moeite waard dit land eens te bezoeken buiten het voetbal om. De hoofdstad Ljubljana heeft ongeveer 300 000 inwoners en is rijk aan overgebleven gebouwen van de communistische tijd. Pas in 1991 werd het land onafhankelijk van het voormalig Joegoslavië en werd Ljubljana de officiële hoofdstad van Slovenië. Ljubljana, dat gekenmerkt wordt door haar drie bruggen, is een mooie oude binnenstad dat zeker de moeite waard is eens te bezoeken.

Het hoogtepunt van Slovenië voor mij was het meer van Bled met haar prachtige kasteel op een berg. Het was een geweldige culturele ervaring die zeker eens een keer gedaan moet worden. Tevens op een kleine afstand is de Vintgar kloof te vinden. Deze kloof is een prachtig stukje natuur waarbij je in totaal 5 km aan bruggen, watervallen en rivieren hebt. In totaal hebben we er 4 uur rondgelopen en genoten van al het moois dat Slovenië te bieden heeft.

Voor het voetbal hoef je niet naar Domzale maar toch mocht ik het meemaken. De prachtige natuur in het land is echter wel de moeite waard en raad ik zeker eens aan om te bezoeken!

Een ervaring rijker,

-Vliegende Keeper –
Wess