Vliegendekeeper

Voetbal verhalen

De verzwegen ramp

 

34 jaar geleden stond Spartak Moskou – HFC Haarlem op het programma. Het oude Lenin stadion (tegenwoordig Loezjniki-stadion) was decor van het grootste voetbaldrama ooit. Schaam je niet, als het je geen belletje doet rinkelen. Ik kwam over deze ramp te weten via een boek die ik bij mijn oom op zolder vond. Waarom is er zo weinig over de ramp bekend?  Nimmer werd dit drama verteld of bevestigd door de toenmalige Sovjetautoriteiten. Nooit kwam er een nabestaande aan het woord. Nooit werd de oorzaak onderzocht. De Sovjetski Sport bracht een artikel waarbij men sprak over 66 doden. Een paar maanden later bracht diezelfde krant naar buiten, dat er op basis van ooggetuigen 340 doden zijn gevallen, wat de “Loezjniki-ramp” meteen de grootste voetbalramp ooit maakt. Wat is de waarheid?

supportersdrama_in_het_lenin_stadion

De Vliegendekeeper in Frankrijk

IMG_5110Het Europees Kampioenschap van 2016 stond al jarenlang hoog op de lijst om te bezoeken. Het Nederlands elftal wist zich niet te kwalificeren voor het toernooi dus moest er al snel naar alternatieven gezocht gaan worden. Ik bezocht in totaal vijf wedstrijden in vijf verschillende speelsteden door heel Frankrijk. Een geweldig toernooi en een geweldige ervaring. Ik beschreef mijn verhalen in de vijfdelige serie en hoop hiermee mijn ervaringen te delen aan de lezers. Klik op onderstaande link voor de verschillende verhalen:

Deel 1:
Deel 2:
Deel 3:
Deel 4:
Deel 5:

DE MAGIE VAN DE FA CUP

 

DSC_0936Kennington Oval, 16 maart 1872. Ruim 2000 supporters zijn getuige van ’s werelds eerste bekerfinale ooit. Wanderers FC en Royal Engineers zullen uitmaken wie als eerste de FA Challenge Cup omhoog mag tillen. Het toernooi is het geesteskind van de Engelse Sporter en FA Secretaris Charles William Alcock. Een jaar eerder deed hij de Football Association een voorstel voor een landelijke beker competitie. Op deze manier hoopte de Brit de concurrentie tussen de clubs te versterken en zodoende de spelers beter te maken. De FA stemde in met het voorstel en ’s werelds oudste bekertoernooi was geboren. Lees verder:

 

LIEFDE OP HET EERSTE GEZICHT:
DSCF1278

Het zonnetje scheen op de vroege ochtend van 25 April 2009. Mijn vriendin en ik waren zojuist geland op Engelse bodem. Vanaf het moment dat we het vliegtuig uitstapten begonnen de zenuwen. Weken, dan wel niet maanden, keek ik uit naar de wedstrijd West Ham United – Chelsea. Voor supporters slechts een normale wedstrijd, voor mij een dag om nooit te vergeten. Lees verder