Cultvoetballers

DE TOVENAAR VAN TATABÁNYA


”There’s only one Jozsef Kiprich! Walking along. Singing a song. Dreaming of a Kiprich-wonderland!”

6 september 1963 was de geboortedag van een van de mooiste cult spitsen die Feyenoord ooit heeft gehad. In de industriestad Tatabánya, in het noorden van Hongarije, werd op die datum József Kiprich geboren.De tovenaar van Tatabánya speelde in zijn carrière 422 officiële clubwedstrijden en wist daarbij 196 keer het doel te treffen. Daarnaast wist Kiprich 70 interlands achter zijn naam te schrijven waarbij hij 28 keer trefzeker was. József Kiprich speelde 1 wereldkampioenschap, won 5 nationale bekers en werd 3 keer kampioen.
Tot op de dag van vandaag zie ik József Kiprich nog altijd als een van mijn grootste helden en voel ik me verbonden met deze wereld spits.

63974-800-584

 

Wlodzimierz Wojciech Smolarek


Polen behaalde op het Wereldkampioenschap van 1982 de derde plaats. Het toernooi in Spanje kende 24 deelnemende landen en Polen had met haar generatie een aantal fantastische voetballer in haar gelederen. Zbigniew Boniek, tot de dag van vandaag Polen haar beste voetballer ooit, was daar een van. Boniek scoorde dat toernooi slechts vier keer en was een van de aanjagers van het elftal. Altijd in de schijnwerpers en bepaalde wat er gebeurde in het veld. Echter wat niemand wist, en wat pas velen jaren later werd erkend, was dat Wlodi Smolarek de architect en steunpilaar was van het Poolse elftal op dat toernooi.

e7895bfd-81d1-4fc0-86f8-01eb063167f6