Dossier: De Langeleegte

In de verte zie je de stadionlampen steeds dichter bij komen. Je wandelt langzaam over kleine paden richting het stadion. Het is steenkoud en het lijkt wel alsof je bent beland in de middle of nowhere. Aangekomen bij het stadion kan je aan de poort een kaartje kopen en wordt je begroet door de aanwezige stewards. Uiterst vriendelijke mensen die altijd bereid zijn voor een praatje en trots zijn op wat zij doen voor deze club. Ze weten dat je net uren in de auto hebt gezeten om hier te komen en verwachten allerminst dat je spectaculair voetbal voorgeschoteld krijgt. Toch zijn ze trots op hun cultclub en dat steken ze niet onder stoelen of banken. Je loopt door, zoekt snel een raam waar je een warm broodje worst en een warme chocomel besteld, eindelijk iets tegen de kou. Je loopt de trap op van de tribune, zoekt je plek en gaat dan zitten op een uiterst koud stoeltje. Er lopen een paar oude mannen over het veld te prikken in het gras. Ballenjongens zitten trillend op hun stoeltje van de kou gehuld in een zwart gele jas met een te grote muts. Nee het is niet druk vanavond maar eigenlijk maakt dat helemaal niets uit. Je kijkt minuten lang om je heen en een warm gevoel bekruipt je. Stadion de Langeleegte, het pareltje van de Oost-Groningse veenkoloniën, is voor alle voetbalromantici misschien wel het mooist van allen in Nederland. Toch ging ook het voetbal in dit stadion aan ons verloren. Weer een stukje voetbalcultuur dat is verdwenen en dat doet pijn, heel veel pijn!

In dossier De Langeleegte kijkt Klaas Sjoerd terug op jaren lang voetbal in dit prachtige stadion. Kijkt hij terug op historische momenten, op wedstrijden die hij er zelf zag en op ervaringen van hem en bekenden. Het zal geen verhaal worden waar je in een keer doorheen zal lezen. Dossier de Langeleegte komt wekelijks met kleine stukjes, anekdotes, foto’s en historische feiten. Op de Langeleegte wordt dan misschien wel niet meer gevoetbald, maar vergeten doen wij het nooit. Op een koude vrijdag avond naar Veendam, dat wilt toch iedereen eens meegemaakt hebben?

 

Dossier de langeleegte gesloten
Dossier de Langeleegte. Een klein project waarbij Klaas Sjoerd en ik op zoek gingen naar achtergrondverhalen over SC Veendam en stadion de Langeleegte. Iets wat klein begon werd een aardig succes. Misschien niet hoogstaand, wel vanuit het hart. Voor supporters, door liefhebbers! De Langeleegte was van ons allemaal en de verhalen maakte dan ook veel los bij mensen. Het project was voor ons geslaagd echter miste er nog altijd een ding. Stadion de Langeleegte moest nog eenmalig door ons samen bezocht worden. Het liet lange tijd op zich wachten maar afgelopen zaterdag 10 maart 2018 kwam het er dan eindelijk van. Helaas niet met een wedstrijd, helaas niet met een stadion zoals het was. Nee, de Langeleegte is de Langeleegte niet meer. Dat is spijtig, heel spijtig maar helaas niets aan te veranderen. Nog een keer dan een kort fotoverslag, gewoon om het dossier in zijn geheel af te sluiten. Nog een keer, gewoon omdat het kan. Daarmee is het dossier de Langeleegte echt ten einde, daarmee dan nu ook echt gesloten………. Stadion de Langeleegte zal nooit meer zo zijn als dat het was en wij als liefhebbers kunnen dat maar moeilijk begrijpen!
Een woord van dank!

De afgelopen jaren zijn wij in Nederland steeds meer clubs uit het betaalde voetbal verloren. Voor onder andere FC Wageningen, SVV Schiedam, HFC Haarlem, RBC Roosendaal, AGOVV Apeldoorn en SC Veendam viel het doek. Voor de hondstrouwe fans nog dagelijks een groot verdriet, voor andere slechts een gedwongen acceptatie zonder er al teveel bij stil te staan. Afgelopen seizoen was FC Twente bijna de volgende geworden. De KNVB besloot FC Twente echter toch de hand boven het hoofd te houden wat leidde tot minachting van velen. Toch was ik blij voor de supporters van FC Twente. Begrijp mij niet verkeerd hoor, ik heb niets met FC Twente maar ik gun het geen supporter om zijn club te verliezen ongeacht welke dat dan ook mag zijn. Lees verder…..

12

 

 

Trots en verdriet bij SC Veendam

Sportclub Veendam
Sportclub Veendam opgericht als amateurclub in 1894 en opgeheven in 2013. Een roemruchte historie die zich vooral op het tweede niveau van het Nederlandse voetbal afspeelde. Enkele successen, teveel tegenslagen. Toch keek men altijd uit naar een wedstrijd in de Langeleegte. Het stadion, de supporters en de vaak enorme afstand die afgelegd moest worden had iets Cult. Op het moment zelf verafschuw je het, wanneer je het hebt gehad kijk je er met plezier op terug. SC Veendam werd opgeheven op 25 maart 2013 maar leeft nog altijd voort in de harten van velen. Wij spraken de afgelopen week drie supporters en vroegen hen om de beleving, de laatste wedstrijd en het leven na Sportclub Veendam. Het leverde ontroerende verhalen op en bracht ons weer even terug naar de periode aan de Langeleegte……

veendam0607-112

CULTHELDEN AAN DE LANGELEEGTE Deel 2 

Alweer een week geleden dat deel 1 van Culthelden aan de Langeleegte werd gepubliceerd. Wederom geweldige reacties waaronder van een van de hoofdpersonen zelf Henk de Haan. Ook deze week besteden wij ruim aandacht voor drie culthelden die men heeft mogen bewonderen aan de Langeleegte. Vandaag is het de beurt aan Henk Nienhuis, Gerard Wiekens en Marnix Kolder. ‘Wij stierven nog liever dan dat we aan de Langeleegte verloren’
Veel leesplezier:

08048422

 

CULTHELDEN AAN DE LANGELEEGTE 

Voetbalromantiek is zoveel meer dan alleen een stadion. Zo kwam ik in mijn zoektocht naar prachtige beelden ook veel foto’s tegen van oud spelers en trainers die naam maakte aan de Langeleegte. Tijdens de zoektocht naar culthelden die floreerden aan de Langeleegte zag ik al snel namen voorbij komen als Angelo Cijntje, Gerard Wiekens, Marnix Kolder en Harris Huizingh. Allen spelers die ik zelf nog zag spelen. Ook speelde oud internationals Frans de Munck en Dick Nanninga in het geel/zwart en zag ik namen zoals Rikkert La Crois, en Henk de Haan voorbij komen. Voor mij genoeg reden om het een en ander nader te onderzoeken en te beschrijven in het onderwerp Culthelden aan de Langeleegte.

e22ee


HET VERLANGEN NAAR DE LANGELEEGTE

Een aantal weken geleden besloot ik samen met Groundhopper en tevens liefhebber van voetbalromantiek, Klaas Sjoerd, om dossier de Langeleegte aan te maken. Het doel wat wij hadden was om de mensen de Langeleegte weer te laten voelen, te laten zien wat voor moois er is verdwenen en bovenal willen we de verhalen en beelden in leven houden. Dat de Langeleegte nog lang niet vergeten is hebben wij inmiddels gemerkt middels de velen reacties die wij kregen op de stukken. Mensen genoten van de verhalen, voelden zich weer even in het stadion en waren zelfs bereid om foto’s en film materiaal met ons te delen. Uiteraard zijn wij ontzettend blij met deze reacties en willen wij ook vragen om anekdotes, foto’s en video’s te blijven sturen om dossier de Langeleegte compleet te maken. Contact kan opgenomen worden via Wess@vliegendekeeper.com Lees verder:

veendam0607-360

Elk nadeel heeft zijn voordeel

Het is een regenachtige herfstdag in Noord-Nederland. We ontvluchtten onze vertrouwde Friese omgeving om de Regionalliga Derby én topper SV Meppen-VFB Oldenburg te vincken. Waarbij vertrek de weergoden ons goedgezind leken, werd naarmate we dichterbij de Duitse grens kwamen het steeds natter op het wegdek. Zou het wel doorgaan? Na een tussenstop bij de grensovergang werd toch maar even voor de zekerheid op de site van SV Meppen gekeken, en stond ineens bruut met duidelijke letters op mijn mobiele telefoon: DER DERBY IS ABGESAGT! Daar sta je dan met je goede gedrag op de Nederlands-Duitse grens met een lauw plastic bekertje koffie langs de snelweg… Wat nu? Na kort overleg met mijn twee andere reisgenoten besloten we van de nood een deugd te maken en richting Oost Groningen te rijden, nu was de ideale gelegenheid om één van mijn favoriete Nederlandse stadions, het inmiddels onbewoonde Stadion de Langeleegte te Veendam, weer eens met een bezoekje te vereren. Een gouden zet bleek achteraf. Lees hier:

eddfdf

De Laatste keer dat ik de Langeleegte bezocht

De laatste keer dat ik SC Veendam bezocht, uiteraard tegen SC Cambuur, was aan het eind van seizoen 2010/2011, Cambuur streed nog volop voor een nacompetitie plek om promotie, terwijl Veendam om des keizers baard speelde.

Cambuur-705x600